På jakt efter matsnusk
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Axel Bark kollar marknadsstånden på Augustifesten. Ett arbete som kan vara frustrerande. I princip kan knallarna, som inte kommer från stan, servera mat som är hur snuskig som helst utan att någon kan ingripa.
Allt verkar vara i sin ordning, konstaterar Axel Bark, miljö- och hälsoskyddsinspektör när han hälsar på vid Pierre Westins stånd på Augustifesten. Men även om inspektören hade misstänkt annat hade han inte kunnat ingripa. Anledning: Försäljaren har fått sitt tillstånd på annan ort.
Foto: Forsby Jan
Skulle Axel Bark ha misstänkt eller rent av ha upptäckt några brister i livsmedelshanteringen så skulle han ändå inte kunna ingripa. - Vi har inte mer makt än någon annan. Det är den nya livsmedelslagen som kom för två år sedan som har gjort det svårare för miljö- och hälsoskyddsinspektörerna att kontrollera mobila livsmedelsanläggningar. Har försäljaren tillstånd från sin hemkommun är det numera bara hemkommunen som kan utföra kontroller. Snusk
Även om bristerna är uppenbara är det omöjligt för miljö- och hälsoskyddsinspektören i värdkommunen, i det här fallet Norrköping, att avhysa företaget från marknaden eller att ge dem ett föreläggande. - Visst jag kan ringa hemkommunen och varna men det är knappast troligt att, till exempel, en inspektör från norrland kommer ner hit. Det här innebär alltså att försäljare kan sälja vilket snusk som helst bara tillstånd är utfärdat i en annan kommun? - Rent teoretiskt ja, men det är ju ändå försäljaren som har det fullständiga ansvaret för vad man säljer, säger Axel Bark och tillägger att de oftast blir väl bemötta och att det inte brukar vara något problem. Annat är det om försäljaren fått sitt tillstånd i Norrköpings kommun. - Då har vi full koll och befogenhet att gå in i anläggningen och kontrollera, säger Axel Bark. Toaletter ett problem
Förutom att undersöka att maten håller rätt temperatur och är korrekt märkt kollar inspektörerna att försäljare, som hanterar livsmedel, har tillgång till egna toaletter - de får inte gå på allmänhetens bajamajor. - Det här var ett problem på förra Augustifesten, säger Axel Bark. Annat som ofta brister är hygienen. - Matförsäljare tvättar inte alltid händerna efter att de har tagit betalt av kunden. Även på den punkten får Pierre Westin från Åsele rökeri godkänt. Han tar på sig plasthandskar innan han packar ner köttbitar i påsar.