Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På jakt efter matsnusk

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Axel Bark kollar marknadsstånden på Augustifesten.  Ett arbete som kan vara frustrerande.  I princip kan knallarna, som inte kommer från stan, servera mat som är hur snuskig som helst utan att någon kan ingripa.

Allt verkar vara i sin ordning, konstaterar Axel Bark, miljö- och hälsoskyddsinspektör när han hälsar på vid Pierre Westins stånd på Augustifesten.  Men även om inspektören hade misstänkt annat hade han inte kunnat ingripa. Anledning: Försäljaren har fått sitt tillstånd på annan ort.

Allt verkar vara i sin ordning, konstaterar Axel Bark, miljö- och hälsoskyddsinspektör när han hälsar på vid Pierre Westins stånd på Augustifesten. Men även om inspektören hade misstänkt annat hade han inte kunnat ingripa. Anledning: Försäljaren har fått sitt tillstånd på annan ort.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-08-23 03:00
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Axel Bark och hans kollegor på kommunen har fullt upp på Augustifesten. Under fredagen går de runt bland marknadsstånden på Gamla Rådstugugatan och kontrollerar maten som säljs. Totalt rör det sig om 36 knallar som hanterar livsmedel i någon form. - Ibland är det svårjobbat, känns lite som moment 22, säger Axel Bark. Han ber försäljaren Pierre Westin från Åsele rökeri, som säljer kött och korv av olika slag, att ta fram sitt tillstånd som, visar det sig, är utfört i Borlänge. - Det är i princip det enda jag har befogenhet till, säger Axel Bark samtidigt som han konstaterar att den här försäljaren är exemplarisk - hans köttdiskar har rätt temperatur och allt ser rent och fräscht ut. Kan inte ingripa
Skulle Axel Bark ha misstänkt eller rent av ha upptäckt några brister i livsmedelshanteringen så skulle han ändå inte kunna ingripa. - Vi har inte mer makt än någon annan. Det är den nya livsmedelslagen som kom för två år sedan som har gjort det svårare för miljö- och hälsoskyddsinspektörerna att kontrollera mobila livsmedelsanläggningar. Har försäljaren tillstånd från sin hemkommun är det numera bara hemkommunen som kan utföra kontroller. Snusk
Även om bristerna är uppenbara är det omöjligt för miljö- och hälsoskyddsinspektören i värdkommunen, i det här fallet Norrköping, att avhysa företaget från marknaden eller att ge dem ett föreläggande. - Visst jag kan ringa hemkommunen och varna men det är knappast troligt att, till exempel, en inspektör från norrland kommer ner hit. Det här innebär alltså att försäljare kan sälja vilket snusk som helst bara tillstånd är utfärdat i en annan kommun? - Rent teoretiskt ja, men det är ju ändå försäljaren som har det fullständiga ansvaret för vad man säljer, säger Axel Bark och tillägger att de oftast blir väl bemötta och att det inte brukar vara något problem. Annat är det om försäljaren fått sitt tillstånd i Norrköpings kommun. - Då har vi full koll och befogenhet att gå in i anläggningen och kontrollera, säger Axel Bark. Toaletter ett problem
Förutom att undersöka att maten håller rätt temperatur och är korrekt märkt kollar inspektörerna att försäljare, som hanterar livsmedel, har tillgång till egna toaletter - de får inte gå på allmänhetens bajamajor. - Det här var ett problem på förra Augustifesten, säger Axel Bark. Annat som ofta brister är hygienen. - Matförsäljare tvättar inte alltid händerna efter att de har tagit betalt av kunden. Även på den punkten får Pierre Westin från Åsele rökeri godkänt. Han tar på sig plasthandskar innan han packar ner köttbitar i påsar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om