Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På jakt efter fornfynd

När Svevia nu ska utvidga sin bergtäkt vid Klinga, söderut, gräver arkeologerna ut stenålders- och järnålderslämningar på platsen.

Fynd. Keramikbit från järnåldern.

Fynd. Keramikbit från järnåldern.

Foto: Leif Hallberg

NORRKÖPING2016-04-10 11:00

Undersökningsområdet, i Borgs socken, är beläget cirka fem kilometer sydväst om Norrköping mellan Klinga och Leverstad gård, längs gamla E4.

– Där är det känt sedan tidigare att det ligger små stenåldersboplatser uppe på de här bergknallarna, berättar arkeolog Tom Carlsson från Stiftelsen Kulturmiljövård, med kontor i Norrköping.

Boplatserna är från jägar- och samlarstenåldern, för 7 000 år sedan.

– Och så finns det lite gravar och gravfält i närheten också. När vi gjorde en provundersökning där för två år sedan hittade vi den här stenåldersboplatsen som vi letade efter, och en gårdslämning som är från tiden runt Kristi födelse, 2 000 år sedan ungefär, säger Tom Carlsson.

Den senare är en liten bondgård från järnåldern, med en stengärdsgård, eldstäder och sönderslagen keramik.

Den här typen av järnåldersgårdar är ganska fyndfattiga, berättar Tom Carlsson. Antingen är de rensade eller så har det inte funnits så många föremål där. Och de föremål som varit av trä, ben eller horn har ruttnat bort.

– Men vi har hittat små malstenar, från när man har malt säd, och små keramikbitar, från hushållskärl, kokkärl eller servis.

Från stenåldern har arkeologerna hittills hittat små, små avslag av kvarts. När utgrävningen fortskrider går man över till att sålla sand och jord, för att hitta fler fynd från stenåldern.

– Det är mer finmaskigt än det vi gör för att schakta fram järnålderslämningarna, säger Tom Carlsson.

Det man söker från stenåldern är spår av redskapstillverkning, små skrapor, små borrar och pilspetsar i kvarts.

Hur spännande är den här platsen?

– Den är spännande särskilt i relation till Norrköpingstrakten. Under järnåldern är det här en utkant, eller en randbygd till centralbygden. Vi är intresserade av att se skillnaden på sättet att organisera gårdarna, eller boplatserna, under den här tiden, säger Tom Carlsson.

– Man kan tänka sig att det är en annan samhällsklass som flyttar ut från centralbygden, som får eller vill bo där ute i kanterna.

Förmodligen var det enklare bosättningar här, i randbygden, att jämföra med mer moderna tiders torp.

Stormännen däremot bodde i centralbygden, vid Pryssgården eller vid Borgs säteri.

Utgrävningen pågår under april månad. På kvällen den 19 april blir det en visning för allmänheten på utgrävningsplatsen. Man kan också lyssna på ett föredrag på Stadsmuseet lördagen den 16 april. På Stadsmuseet ska också fynden visas inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om