Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På Integrationsverket har ingen något emot att flytta från Navestad

NORRKÖPING
Stödet för en flyttning är kompakt från de 100-talet anställda på Integrationsverket i Navestad.
Båda de fackliga organisationerna (Saco och ST) är obetingat positiva.
Förloraren är Hyresbostäder som tappar två miljoner om året i hyra och en kassaskåpssäker hyresgäst, tills man eventuellt hittar en ny.

– Det är positivt att vi flyttar verksamheten till stan. Framför allt av praktiska skäl, säger Mona Westling, sekreterare på strategiska avdelningen.
FOTO: JANNE FORSBY

– Det är positivt att vi flyttar verksamheten till stan. Framför allt av praktiska skäl, säger Mona Westling, sekreterare på strategiska avdelningen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-10-10 00:00
Hyresbostäder var en av åtta fastighetsägare som svarade på verkets anbudsförfrågan.
Hade det bara handlat om hyresnivån så hade Hyresbostäder legat mycket bra till.
- De kunde inte tillgodose våra krav på lokaler med både kontorsrum och öppna lösningar, säger intendent Dinko Hadziahmetovic som är en av dem som skött upphandlingen.
Det alternativ man nu fastnat för vid Nya Torget innebär visserligen att hyran stiger med ca 400 000 kronor om året.

<b>Extra kvadratmeter</b>
Förhandlingarna med den blivande hyresvärden Strömfastigheter är inte klar men att det blir dyrare är klart (950 kr/kvm). Återstår att se vad man får för pengarna förutom ett par hundra extra kvadratmeter. Detaljplaneringen påbörjas nu.
- Vi är trångbodda här ute, säger Dinko Hadziahmetovic.
Från början planerade man för 79 arbetsplatser, nu är det 105.
Ett fackligt krav är att fördyringen inte ska tas från personal eller verksamhet. Garantier som verksledningen gett.
- Det var bara enstaka medlemmar som var emot en flyttning, säger Nenad Duborija som är sektionsordförande i ST (Statstjänstemannaförbundet) som organiserar ungefär hälften av de anställda.
- Vi har fått löften om att det inte ska påverka medlemmarna negativt. Vi tycker att det är ett riktigt beslut.
Hossein Salimi Brujeni är ordförande för Saco på verket.
- Vi har gjort en undersökning bland medlemmarna och nästan alla tycker det är bra att flytta. Det innebär bland annat bättre tillgänglighet för besökare. Vi tror att det är bra för verket.

<b>Effektivisering</b>
- Flyttningen innebär en effektivisering. Det går åt mindre tid till resor, säger Christina Lindblom, administrativ chef.
Upphandlingen föregicks av enkäter som låg till grund för mycket detaljerade kravspecifikationer. Att det aktualiserades just i våras berodde på att hyreskontraktet snart går ut.
Det är heller ingen hemlighet att missnöjet var stort redan från början över lokaliseringen till Navestad.

<b>Obehagligt sätt</b>
- Genom att vara i Navestad flyttar vi fokus på ett obehagligt sätt. Vi ska finnas mitt i samhället och påverka den generella politiken och samhället så att inte människor hamnar i utanförskapet, säger Fredrik Rakar, samhällsanalytiker på verket.
Han bor i Hageby och får längre till jobbet efter flytten.
Annars är det vanligt med pendlare på verket, bland annat från Linköping. Många reser också i jobbbet.
Som Mona Hallström. Hon jobbar på den strategiska avdelningen och har mycket kontakter med organisationer och förningar.
- Jag reser ett par dagar i veckan för att träffa representanter för organisationslivet. De kommer dessutom hit. Kontakterna underlättas med flyttningen, säger hon.
- Dessutom tycker jag det är roligt med förändringar.
Hon var tidigare pendlare från Stockholm men bor numera på Kungsgatan.
Strategiska avdelningen består av 24 personer med uppgift att arbeta tillsammans med företag, myndigheter och organisationer. Ta reda på vilka hinder som kan finnas för integrationen och påverka för att rasera hindren.

<b>Råd och dåd</b>
Introduktionsavdelningen med 30 anställda samarbetar med kommunerna. Dels genom att ta fram introduktionsplatser för dem som fått uppehållstillstånd. dels genom att bistå med råd och dåd i kommunernas integrationsarbete.
Den samhällsanalytiska avdelningen med 14 medarbetare tar fram kunskaper, dels genom egen forskning, dels genom att ta fram och sammanställa uppgifter från universitet, myndigheter etc.
Där finns bland andra Monir Dastreri som är statistikansvarig.
- Vi är en nationell myndighet, vårt arbete gäller hela landet. Så egentligen finns det ingen anledning till att vi ska finnas just i Navestad, säger hon.

<b>Någon timme kortare</b>
Att hennes pendlartid från Linköping varje dag kortas med någon timme är förstås ingen nackdel, det heller.
Mehran Elias, också Linköpingsbo och samhällsanalytiker, anser också att placeringen i Navestad ger en felaktig bild av verksamheten.
- Integrationsverket arbetar i första hand med invandrare utan i samhället.
- Vi har mycket kontakter med bland annat andra myndigheter och det är väldigt opraktiskt att ligga här ute, säger Elias rumskamrat och kollega Andreas Sandberg, pendlare från Jönåker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!