Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

På Händelö växer en ny värmepanna för 600 miljoner fram

NORRKÖPING
Ett av de stora byggena i Norrköping för närvarande är en värmepanna för eldning av industri- och hushållsavfall.
Bygget vid värmekraftverket på Händelö är i sin inledning och står klart först nästa höst. Pannan kan tas i kommersiell drift tidigast i början av år 2003.

Den nya värmepannan för eldning av industri- och hushållsfall byggs nupå Händelö. Bygget står klart först nästa höst. Pannan tas i drift i början av 2003. Bygget kostar 600 miljoner kronor.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Den nya värmepannan för eldning av industri- och hushållsfall byggs nupå Händelö. Bygget står klart först nästa höst. Pannan tas i drift i början av 2003. Bygget kostar 600 miljoner kronor. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-25 00:00
Totalt är det ett byggprojekt för 600 miljoner kronor.
Det finns tre stora entreprenörer och mängder med underentreprenörer för projektet.
Skanska svarar för mark- och byggarbeten, Kvaerner bygger själva pannan och Alstom ordnar rökgasavreningen.
De flesta som kommer att jobba på bygget tillhör Metalls avtalsområde.
- Vi har tittat närmare på gränsdragningsfrågan, säger Lennart Nilsson, ombudsman i Byggnads avdelning 12 i Norrköping. Här handlar det om stålkonstruktioner och då är det klart utsagt att det är Metalls område. Vi har vårt folk på begränsade delar av bygget.

<b>Polska arbetare</b>
En av underentreprenörerna har fått tillstånd att använda ett 80-tal polacker i arbetet under cirka ett halvår.
- Vi bevakar att de blir informerade om och har de avtal som gäller i Sverige, säger ombudsman Sven Ljungberg. Hittills verkar bara två polacker ha kommit.
Orsakerna till att polsk arbetskraft används är att kvalificerad personal inte finns att tillgå i Sverige. Länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingen har godkänt arbetskraftimporten.

<b>Kan inte bevisa</b>
- Vi kan inte bevisa att det inte finns arbetskraft i Sverige eller inom EU, säger ombudsman Sven Ljungberg i Metalls avdelning 12. Vi har bara att se till att avtalen följs.
Metall tvivlar dock lite på att det inte finns kvalificerade metallarbetare för detta projekt i EU-länderna och tror mer att det är ett sätt att få billigare arbetskraft.
- Länsarbetsnämnden har dock varit enigt med företaget och då har vi bara att rätta oss efter det, säger Ljungberg.
Den största bränslemängden i pannan blir industriavfall. Allt brännbart hushållsavfall från Norrköping ska också eldas upp. Sydkraft hoppas även att fler kommuner levererar hushållsavfall till Norrköping.
- Mycket stor vikt läggs vid bränsleberedningen, säger Anders Östlund. Inte brännbara metaller och andra inte brännbara föremål ska till större delen skiljas ut innan förbränningen.

<b>Nya luktproblem?</b>
Hur stora är då riskerna för nya luktproblem? Lukten skulle på grund av de vanligaste vindriktningarna främst drabba Lindöborna.
- Vi såg hur det gick för Agroetanol, säger Östlund. Det går aldrig att vara säker. Naturligtvis luktar det av soporna som lastbilarna tippar av. I vårt tillstånd finns hårda krav om miljön. Hanteringen av sopor sker inomhus och i slutna system. Olika typer av filter ska ta bort dofter från anläggningen.
Den känsliga delen då det gäller lukt är således när soporna levereras till värmepannan.
Den nya pannan ska främst producera värme för fjärrvärmenätet men även generera el.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om