Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Översyn av vattenskydd

Nodra är bekymrade över hur reglerna vid kommunens vattentäkter efterlevs av allmänhet och föreningar. Nu pågår en uppdatering av riskbilden för den största vattentäkten Glan.

Nu påbörjas en riskanalys när det gäller Norrköpings största vattentäkt Glan.

Nu påbörjas en riskanalys när det gäller Norrköpings största vattentäkt Glan.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2019-04-04 07:00

Under måndagen tog P1-programmet Kaliber upp hur det står till med skyddet runt kommunernas vattentäkter. Kaliber presenterade en enkätundersökning som visade att omkring 30 procent av landets vattentäkter saknar vattenskyddsområden men också att ett antal täkter har gamla vattenskyddsområden – inrättade innan miljöbalken trädde i kraft 1998.

Detta gäller inte för Norrköping där alla ordinarie vattentäkter har moderna vattenskyddsområden, inrättade efter 1998. Men allt är inte frid och fröjd trots detta faktum, nu har man startat ett arbete med att uppdatera riskbilden för sjön Glan vilket är den största vattentäkten i Norrköping.

– Vi har haft ett vattenskyddsområde runt Glan sedan 2012 men precis som allting annat så förändras det, verksamheter tillkommer, saker byggs. Nu vill vi ta ett helhetsgrepp och titta över hur riskanalysen ser ut och om det är något vi missat, säger Bodil Widell, Labb- och utvecklingschef på Nodra till Folkbladet.

Förutom detta tar man också en titt på hur eventuella klimatförändringar skulle kunna påverka Glan.

– De senaste åren har ju klimatförändringar blivit en viktigare faktor när man tänker framtid så det kommer också att bli en del i det här arbetet: vad händer med olika verksamheter om vi till exempel får ökade regn eller en vattenhöjning eller andra klimatpåverkansfaktorer som kan finnas, berättar Bodil Widell.

Men det har inte bara att göra med hur reglerna och villkoren är formulerade, de måste efterlevas också och där finns det ett arbete att göra. I dessa områden råder allmän försiktighet och tillstånd krävs när det handlar om större aktiviteter som avverkningsprojekt, spridning av bekämpningsmedel med mera. Ett exempel man ger i ett utskickat pressmeddelande är att det vid föreningars och privata badplatser förekommit röjning av vass där bekämpningsmedel har använts – något som i högsta grad är olämpligt.

De här tillstånden ges av samhällsbyggnadskontorets avdelning för miljö och hälsa, något som kanske inte alla vet.

– När det gäller olika fasta verksamheter finns ett tydligt regelverk som styr så man blir påmind på ett annat sätt men jag tror att vi behöver väcka allmänheten, säger Bodil Widell.

– Jag tycker att det är allas vårt ansvar att se till att vi inte utför aktiviteter i vattenskyddsområdet som kan påverka vattenkvaliteten. Därför är vi tacksamma att den här debatten nu tagits upp för det hjälper oss att få ut informationen.

Arbetet med att formulera en ny riskanalys är nu påbörjat och enligt tidsplanen ska det vara klart i höst. Man börjar med Glan som är den absolut största vattentäkten men planen är att även övriga vattenskyddsområden i kommunen ska gås igenom senare.

Vattenskyddsområden

Glan

Gruvstugan

Halsbråten och Stubbetorp

Kvarsebo

Nedre Glottern

Simonstorp

Varje område har specifika skyddsföreskrifter som talar om vad man inte får göra inom vattenskyddsområdet och när det krävs tillstånd eller anmälan för att bedriva vissa typer av verksamheter.

Om du bor eller rör dig inom ett vattenskyddsområde är det extra viktigt att du hanterar skadliga ämnen på ett sådant sätt att du inte förorenar mark, grund- eller ytvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!