Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Översvämningar ökar - asfalteringen boven

Flera fastigheter fick efter helgens nederbörd problem med översvämmade avlopp. Och det är ett problem som har blivit större under de senaste åren. I samband med att allt fler områden asfalteras blir det svårare för regnvattnet att sjunka undan. Men vem som ska stå för kostnaderna är inte alltid självklart. Det beror på var i ledningarna problemet uppstår.

För mycket asfalt. De allt ökande problemen med översvämningar beror till stor del på att vattnet inte har någonstans att ta vägen.  Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle än helgens skyfall.
FOTO: ROBERT SVENSSON

För mycket asfalt. De allt ökande problemen med översvämningar beror till stor del på att vattnet inte har någonstans att ta vägen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle än helgens skyfall. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-07-13 06:00
- Vattnet har ofta ingenstans att ta vägen och då blir det för mycket för ledningarna, förklarar Thord Pettersson, t f VD för Sydkraft Vatten.
Det är främst två områden i Norrköping som drabbas av översvämningsproblem vid kraftiga regnskurar. Det är ett område i Oxelbergen och en radhuslänga i Ljura.
I söndags drabbades Ljura och både pump- och spolbil fick rycka ut från Norrköpings brandförsvar.

Kundens fel?
För den som drabbas av översvämningar sköter Sydkraft de akuta åtgärderna. Men vem som sedan får betala för pump och spolning beror på var problemen i ledningar ligger.
- Ibland kan det vara stopp i kundens egna ledningar och då blir det kunden som får betala. Är det i vår del av ledningarna så står vi naturligtvis för kostnaderna, förklarar Thord Pettersson.
Efter den akuta insatsen gör sedan Sydkraft en utredning där man kollar ledningarna och undersöker var problemet uppstått.
Idag handlar det ofta om att avloppen inte räcker till för att få undan vattnet när det kommer mycket regnvatten på kort tid.
- Det har blivit mer problem under de senaste åren i samband med att man asfalterar mer.
- Tidigare kunde mycket vatten rinna undan ner i marken men idag har inte vattnet någonstans att ta vägen. Avloppen är inte byggda för att ta emot så mycket.
Sydkraft arbetar på att bygga bort de trånga ledningarna, men det är ett arbete som tar lång tid.
- Vi vill lika lite som kunderna ha sådana här problem och därför arbetar vi på att bygga om, säger Thord Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!