Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi lever i grunden ett alldeles för serverat liv"

Sluta bunkra onödiga saker och börja leva friluftsliv. Det är överlevnadsexperten Johan Skullmans råd till den som vill förbereda sig för en kris.

Ut och öva överlevnad i skog och mark är Johan Skullmans råd. "Då får du ett förhållningssätt som gör att du inte stressar upp dig".

Ut och öva överlevnad i skog och mark är Johan Skullmans råd. "Då får du ett förhållningssätt som gör att du inte stressar upp dig".

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-03-18 06:45

Johan Skullman har jobbat i 30 år inom Försvarsmakten, bland annat inom ramen för det som kallas "överlevnadstjänst".

– Kort och gott att hantera en nöd- eller bristsituation, säger Johan.

Efter att han lämnade Försvarmakten jobbar han som produktutvecklingsrådgivare åt ett antal större varumärken som sysslar med uteliv. Han håller också utbildningar i ämnet och inte sällan beskrivs han som en överlevnadsexpert. 

Sen kriget bröt ut i Ukraina har krisberedskap blivit på tapeten och många medier har rapporterat om att människor bunkrar olika varor och att hyllor gapar tomma i flera butiker. Johan Skullman är inte förvånad.

– Vi ser ju det i olika sammanhang, i olika typer av kriser och nödsituationer. Under pandemin till exempel, eller vid en lokal epidemi. Jag har stor förståelse för att det blir en viss typ av hysteri, men det beror på att vi lever i grunden ett alldeles för serverat och lättillgängligt liv utan att behöva tänka, säger han.

Tycker du att folk bunkrar fel saker?

– Lite så. När folk åker in och tömmer hyllor på toapapper till exempel, har man gjort någon typ av behovsanalys av vad man verkligen behöver då?

– I de här dagarna köper folk också nödkit av olika slag och alldeles för stor del av dem består av "dynga" med väldigt låg användbarhet.

Hela tanken med ett nödkit är Johan Skullman skeptisk till, eftersom det stoppas undan i en garderob och när det ska användas vet man inte hur man gör. Dessutom signalerar namnet att man befinner sig i nöd.

– Det blir att man börjar tänka i negativa banor. Hur gör jag nu? Och är det dålig kvalitet så går det sönder direkt och då börjar man tänka på vad man gjorde för fel.

Han menar att man i stället ska satsa på utrustning av bra kvalitet och att man ska träna överlevnad under positiva och roliga former. 

– Vad kan vara bättre än att njuta av tillvaron ute i skog och mark och faktiskt öva de här färdigheterna? Att göra upp eld, att rena vatten från en sjö, att använda en kniv, såg och yxa. Det är färre och färre som har en färdighetsnivå i det, säger han.

Ytterligare en färdighet som Johan anser att alldeles för få har är första hjälpen-kunskaper. Ett minimum att kunna är att säkerställa fria luftvägar, utföra hjärt/lungräddning och att stoppa allvarlig blödning. 

Vad är ditt råd, hur ska människor förbereda sig för en kris?

– Jag tycker att man ska vända det till en positiv tanke. Den utrustning som jag behöver för att säkerställa vatten, mat, värme, är helt enkelt detsamma som en väl sammansatt friluftsutrustning.

– Grejerna som du sätter ihop kostar lite mer, men det är en billig investering om du ser att det här är grejer du kan använda på helgerna och att du kan stimulera dina barn att tycka det är kul att vara ute.

Johan visar en liten väska som rymmer förvånansvärt mycket och som är det nödvändigaste för att du ska klara en kris. Han har också en väska som rymmer frystorkad mat för tre personer i fyra dagar. En annan väska med varma kläder och sovsäck. Men om han ska välja ut det viktigaste är det fyra saker som är ett måste för att överleva: Ett eldstål/tändstickor att göra upp eld med, en kniv, ett första hjälpen-kit och vattenreningsfilter. Att kunna navigera och orientera är också viktigt, och då menar han inte bara med karta och kompass.

– Det handlar också om att hantera information och att göra val och fatta beslut mer generellt.

Johans utrustning

Radioapparat. Johan rekommenderar en som laddas med el, vev och/eller solceller. Fungerar också som powerbank.

Vattendunk. Minimibehovet för en person är tre liter per dag.

Vattenreningsfilter. 

Eldstål/tändstickor/tändare.

Kniv.

Varma kläder och sovsäck.

Frystorkad mat som räcker i några dagar. Tänk på hur många ni är i familjen.

Första hjälpen-kit.

Belysning, tex pannlampa.

Johan har också i sin utrustning: en liten kompass och en gps, laddare, toapappersrulle, liten spade och handsprit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!