Överläkaren: Vi borde ha hjälpt till
Chefsöverläkaren på Vuxenpsykiatriska kliniken i Norrköping, Maria Vargas, beklagar att "Anna" inte fick någon hjälp. - Det var olyckligt att den här kvinnan flera gånger flaggade för något som inte var bra, säger hon till Folkbladet.
- Antagligen har jourhavande läkare inte uppfattat att hon uppfyllde alla kriterier, kanske han bara ansåg att det var en krissituation och inte en psykos, säger Vargas, utan att vara insatt i det enskilda fallet.För att få tvångsvård måste patienten bland annat bedömas lida av en allvarlig psykisk störning, vården som behövs ska bara gå att få inom slutenvård, patienten riskerar att våldföra sig på sig själv och att patienten inte själv kan ta ställning till om han eller hon behöver vård.Maria Vargas påpekar att jourläkaren som bedömde 42-åriga Anna är väl meriterad och mycket erfaren.Inte mänskligt
- Om han bedömde att hon inte kunde tvångsomhändertas så var det säkert så, säger hon men protesterar kraftigt mot hans förslag att polisen skulle använda handfängsel och pepparspray för att få med kvinnan i transporten.- Det är inte mänskligt att hantera en sjuk person på det sättet. Vi brukar inte erbjuda oss att åka ner till polisstationen och ge lugnande sprutor, men naturligtvis borde man ha tagit hänsyn till situationen, säger Vargas och menar att en patient i den här situationen i första hand har behov av ett humanistiskt bemötande.Enligt lagen ska all vård av psykiatriklinikens läkare egentligen bedrivas på plats på sjukhuset. - Men i den här situationen låter det som att vi borde ha hjälpt till så mycket som det gick, säger Maria Vargas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!