Transportstyrelsen har skickat ut en sammanställning på hur mycket kommunerna i Östergötland tjänade på felparkeringar under 2021. På tredje plats kom Motala på omkring 2,5 miljoner kronor. Tvåa kom Linköping på omkring 6,5 miljoner kronor. Överlägset först kom Norrköping - på närmare 20 miljoner kronor.
Maria Larsson är gruppchef på parkeringsenheten i Norrköpings Kommun.
Vad tänker du om det här?
– Det är intressant. Jag har inte sett de här siffrorna tidigare.
Varför hamnar Norrköping så mycket högre än andra städer?
– Jag vet inte exakt vad det kan bero på. Men parkeringsövervakningen är högt prioriterad i Norrköping. Jag vet att vi har fler vakter här än i Linköping, till exempel. Vi vill främja tillgängligheten och framkomligheten i centrum, och även underlätta för kollektivtrafiken.
Men att Norrköping tjänat 13 miljoner mer än Linköping. Det är väldigt mycket mer?
– Det kan vara så att det finns fler parkeringsplatser i Linköping. Sedan ser stadkärnorna olika ut, och vi jobbar olika hårt med frågan. Det är också mycket ombyggnationer i Norrköping just nu, vilket gör det ännu svårare med parkeringar.
Finns det något ni på parkeringsenheten kan göra för att underlätta för bilkörare?
– Vi skulle kanske kunna sätta upp fler Easypark-skyltar, så informationen blir lättare att hitta. Men det finns omkring 200 betalautomater i stan, och det tycker vi är mycket. Man ska kunna se en automat från alla parkeringsplatser. Det går även att betala i telefonen.
Vad går pengarna gå till?
– Pengar från felparkeringar går till budgeten för drift och underhåll i samhällsbyggnadskontorets kassa. Så det kommer gå till vägunderhåll, färdtjänst och spårvägar till exempel.
Maria Larsson avslutar:
– Vi jobbar självklart inte för att skriva så många anmärkningar som möjligt. Vi vill fungera som en serviceorganisation så trafiken kan rulla på så smidigt som möjligt.
Både 2021 och 2020 var S:t Persgatan den gatan i Norrköping där flest parkeringsböter utfärdades.
Totalt utfärdades parkeringsböter för ca 1,2 miljarder kronor i Sverige under 2021, enligt Transportstyrelsen.
– Det är stora offentliga inkomster, säger Boel Flodgren, professor vid Institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet, till Nyhetsbyrån Siren.