Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överklagar våldtäktsdom

Den 26-åring som dömdes för våldtäkten på Himmelstalundsfältet överklagar sin dom till hovrätten.

NORRKÖPING2005-07-29 06:00
Den främsta grunden för överklagan är, enligt advokat Ismo Salmi, att 26-åringen inte hade något uppsåt eftersom han var drogad och inte kunde kontrollera sig själv.
Detta strider mot tingsrättens bedömning att 26-åringen hade uppsåt och handlade rationellt. Bland annat noterar Norrköpings tingsrätt i domen att 26-åringen var försiktig att inte använda övervåld och försäkrade sig om att inte vara iakttagen. Han släpade den då 18-åriga flickan närmare tjugo meter uppför en slänt bort från riksvägen där våldtäkten sedan skedde.
Trots att en sakkunnig på olika drogers effekter förhördes under rättegången anser 26-åringens försvarare att det inte gjordes någon tillräckligt kvalificerad medicinsk bedömning.
- Tingsrätten hade ett expertvittne och kunde ha ställt frågor som man går på i domen. Är det till exempel ett tecken på att man inte är drogpåverkad om man ser sig omkring? Flera väsentliga frågor ställdes aldrig.

"Utan kunskap"
- Tingsrätten gör alltså en kvalificerad medicinsk bedömning utan att ha kunskapen. Det tycker vi är fel och därför vill vi ha detta prövat av en högre instans, säger Ismo Salmi.
26-åringen hävdar att han blev drogad av en taxikund som gav honom en tablett. Han tog den i tron att det var en huvudvärkstablett.
26-åringen är även misstänkt för mordet på Cajsa Jonsson i januari. En invändning mot våldtäktsdomen är att polisen använde DNA-information från utredningen kring mordet, trots ett löfte om att det bara skulle användas i just den utredningen.
- Det måste leda till strafflindring, det är det enda sättet att komma åt missbruk av överskottsinformation. I anglosaxiska-länder hade man inte kunnat lagföra honom alls efter att polisen betett sig på det här viset. Det är juridiskt oerhört intressant i vilken utsträckning man ska få använda sig av felaktigt åtkommen bevisning, säger Ismo Salmi.
Hur har din klient reagerat på domen?
- Han har tagit den med jämnmod. Han har erkänt våldtäkt, men den skedde under påverkan. Att det var en straffrihetsgrund hade han ingen aning om. Från början var hans inställning att rakryggad ta sitt straff och han kom också tillbaka till Sverige från Turkiet där han hade kunnat gömma sig i evigheter.
Överklagan lämnas in i början av augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om