Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överklagar bygglov

NORRKÖPING
Elöverkänsligas förbund i Östergötland överklagar tre bygglov i Norrköping.
Byggloven gäller teknikbodar och en mindre mast på ett tak för mobiltelefoni.
Första frågan länsrätten måste ta ställning till är om förbundet har rätt att överklaga byggloven.

Norrköping2002-03-22 00:00
I ett tidigare överklagande i Linköping tog inte länsrätten upp frågan då förbundet inte hade rätt att överklaga.
- Jag kan inte se att förbundet är ombud för någon som direkt berörs av byggloven i Norrköping, säger Marlene Carlberg-Åkesson,handläggare av ärendet på länsstyrelsen. Det innebär sannolikt att förbundet inte får överklaga.
Förbundet har begärt inhibition i avvaktan på utslaget av överklagandet.
- Vi ska försöka få upp ärendet så snabbt som möjligt, säger Carlberg-Åkesson.
De tre anläggningarna är teknikbodar på marken. I ett fall är boden kompletterad med en mindre mast på ett befintligt tak. Masten är drygt fem meter högre än taket.

<b>Kvicksilvret</b>
Anläggningarna ligger i kvarteret Kvicksilvret i området vid Maxi-Coop, Slottshagen i närheten av postterminalen och i Slakthuset vid Lindövägen.
- Framför allt vill vi ha bort Slakthuset där elöverkänsliga bor i närheten, säger Lars Juhlin, ordförande i Östgötaförbundet. Vår princip är dock att innan några bygglov beviljas måste kommunerna ha upprättat en plan för var stationer kan byggas utan att det stör elöverkänsliga. Norrköping saknar sådan plan och vi överklagar alla bygglov som beviljas innan planen finns.

<b>Avslag väntas</b>
Juhlin räknar med samma avslag som i Linköping då det är samma länsstyrelse som behandlar frågan.
- Då överklagar vi vidare. Jag tycker länsstyrelsen borde se mer till hälso- och miljömässiga fakta än att bara stirra sig blind på juridiken. Vi är 200000 elöverkänsliga i Sverige och blir allt fler i takt med att strålningen från mobiltelefoner och basstationer ökar.

<b>Försiktighet</b>
Juhlin beklagar att myndigheter stöder sig på att det inte är vetenskapligt bevisat att skador orsakas av strålningen.
Han menar att då ska försiktighetsprincipen användas.
Så länge det är inte klarlagt om strålningen är skadlig eller ej måste stor försiktighet iakttagas.
- Strålningen har tveklöst biologiska konsekvenser, säger Juhlin. Annars skulle vi inte ha 200 000 medlemmar som inte tål strålningen. Inte bara människor skadas utan även djur- och växtliv kan påverkas. Särskilt farliga är sladdlösa telefoner och basstationer, detta därför att de aldrig är avkopplade utan sänder ut sina mikrovågor hela tiden. Det är ett stort bekymmer att på allt fler kontor ersätts de fasta telefonerna av bärbara apparater.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om