Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Överklagande kan stoppa 3G-mast i Åby

3G-masten invid järnvägstationen i Åby, den som beslöts utan att de kringboende hann reagera, kan komma att tvingas bort.
Detta sedan länsstyrelsen nu tycks vara på väg att bifalla ett överklagande i frågan.

Den 30 meter höga mobiltelefonimasten på Stationsgärdet i Åby har funnits där ända sedan början av förra året. Men nu kan de kringboende på allvar börja hoppas på att få bort den.
Foto: Janne Forsby/arkiv

Den 30 meter höga mobiltelefonimasten på Stationsgärdet i Åby har funnits där ända sedan början av förra året. Men nu kan de kringboende på allvar börja hoppas på att få bort den. Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-05-07 06:00
Norrköpings kommuns bygglovs- och miljöskyddsnämnd gav mobiloperatören 3GIS tillstånd att uppföra den 30 meter höga masten.
Efter en del turer, där de berörda - boende och förskola - hävdat att de inte informerats om beslutet och därför heller inte kunnat överklaga har länsstyrelsen nu gett de, så småningom, överklagande rätt.
Det rör sig då om ett preliminärt beslut, där länsstyrelsen tagit fasta på tre olika invändningar.

Annat ändamål
Den 30 meter höga masten reser sig över järnvägsspår och bebyggelse på Stationsgärdet i Åby. En tungt vägande invändning är att i Norrköpings kommuns detaljplan för området anges endast , att marken är avsedd för järnvägsändamål.
Men då kan man inte få uppföra någon mast för mobiltelefoni. Inte med mindre än att detaljplanen ändras, men det är en process som tar sin tid. Enbart denna invändning talar för, att 3GIS kommer att tvingas ta ner sin mast.
Länsstyrelsen konstaterar dock vidare, att masten också placerats alltför nära inpå bebyggelsen. Om den skulle komma i rörelse, t ex i någon av höstens eller vinterns stormar, då kan den rentav ramla ner över bebyggelsen.
Och för det tredje så ska, i samband med sådana här beslut, de direkt berörda informeras personligen. Men så har inte skett i det här fallet.

Riva upp
Nu närmast får kommunen yttra sig till länsstyrelsen. Om kommunen inget har att invända, eller kommer med argument som inte godtas, lär länsstyrelsen komma att riva upp beslutet om tillstånd till masten.
Om kommunen sedan väljer att överklaga vidare händer tills vidare ingenting med masten. Det är först om och när när ett beslut om att inte godkänna den har vunnit laga kraft, som masten måste tas ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om