"Överge inte din hund"
Nu är det snart dags igen för årets allra värsta dag för alla våra hundar. Nyårspaniken. Andreas Koch-Emmery är veterinär och medarbetare i Folkbladet. Hans bästa råd är: - Överge inte er hund!
– Många hundar grips av panik när det börjar smälla, säger veterinär Andreas Koch-Emmery. Det är viktigt att inte lämna dem ensamma när nyårsafton brakar loss. Bäst av allt är faktiskt att lämna stan för någon lugnare plats.Foto: Titti Olovsson/arkiv
Foto: Titti Olovsson
Som veterinär skriver han inför varje stor "smällarhelg" ut psyko-farmaka till hundar, lugnande medel. - För många finns helt enkelt inget annat sätt. Lugnande medel dämpar hundarnas reaktion. Det här är inget nytt, utan det har vi hållit på med i många år. Men innan man ger lugnande medel till en hund är det viktigt att kontrollera hundens hälsa. - Vi lyssnar särskilt på hundens hjärta. Särskilt när det gäller äldre hundar kan det vara ett problem. Lugnande medel är alltid en påfrestning och ibland är det bäst att avstå från att använda det, säger Andreas Koch-Emmery. Men för helt friska hundar är psyko-farmaka inte något problem. Var tillsammans
Psyko-farmaka är en bra lösning när inte annat fungerar. Men Andreas Koch-Emmerys viktigaste råd till alla hundägare är att inte överge hunden när det börjar smälla. - Det är viktigt att vara tillsammans med hunden, det har en lugnande effekt. Man kan spela musik eller ha teven på lite högt för att ta bort en del av ljuden utifrån. - Många hundägare vill naturligtvis vara med ute själva, kanske skjuta av raketer och ta del av firandet. Men många gånger är det bäst att offra just den biten för hundens skull. Det är bra att söka sig till en lugnare plats, till exempel om man har ett land att åka till. Andreas Koch-Emmery har själv en border collie som inte tycker om när det börjar smälla. - Jag brukar gå ner i källaren med hunden när det är som värst. Jag medicinerar inte, men skulle inte tveka att göra det om jag känner att det skulle behövas. Till sist frågar vi om det inte är lika jobbigt för katter när det börjar smälla? - Det verkar inte som om de är lika sensibla som hundar, så problemet är inte lika stort, säger Andreas Koch-Emmery.
Lugnande medel: "Det är viktigt att du testar tabletternas effekt på just din hund innan det börjar smälla så att du vet hur stark effekten är och hur länge den varar. Reaktionen på tabletterna är individuell från hund till hund. Börja medicinera i god tid, alla preparat behöver verka mellan 30-60 minuter innan de ger full effekt. Effekten håller olika länge för olika preparat. Eventuellt måste du upprepa medicineringen." Dämpa ljudet: "Du kan även hjälpa din hund genom att placera den i ett rum utan fönster, en källare eller liknande. Sätt på musik så att ljud utifrån dämpas. Stoppa gärna lite fetvadd i öronen för att dämpa ljudet. Tugga: "Det är lugnande att äta och tugga! Ge därför hunden ett tuggben som den kan sysselsätta sig med under kvällen eller mata hunden med något den tycker om under det värsta smällandet". (Citerat ur "Fråga veterinären", Folkbladet den 8 december 2007)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!