I veckan lanserades maträddarappen Too good to go i Norrköping. Den som laddar ner appen till sin telefon kan köpa mat från lokala kaféer, restauranger och butiker som annars riskerar att slängas.
– Intresset har varit jättestort i Norrköping, säger Åsa Sandberg, talesperson för Too good to go.
Hittills har ett 20-tal lokala matställen anslutit sig till appen, och enligt Åsa Sandberg är fler på väg att göra det.
Sedan tidigare finns flera liknande matsvinnsappar som går att använda i Norrköping, bland annat Karma och ResQ Club.
– Vi har ett annat upplägg, säger Åsa Sandberg som förklarar att den som beställer mat via deras app får en överraskningspåse till reducerat pris.
– Vi vill att restaurangerna ska kunna sälja mat till fullpris så länge som möjligt på dagen. Det de inte kan sälja lägger de i en påse.
Vad påsen innehåller blir en överraskning för kunden, som i gengäld inte behöver betala mer än en tredjedel av ordinarie pris för maten.
– Vi ser att modellen gör att vi kan rädda mat i stor skala. Lika enkelt som det är att slänga maten i soporna, lika enkelt är det att lägga den i en påse.
Ett av matställena i Norrköping som säljer överbliven mat via Too good to go är den nystartade veganska restaurangen Mommos, som ligger i kulturkvarteret Hallarna. Restaurangen startades av Jenni Mylly för ungefär en månad sedan.
– Det som är kul med Too good to go är att du kan prova mat från olika ställen för en jättebillig peng och kanske hittar nya favoritställen, säger Jenni Mylly.
Genom att minska matsvinnet tycker hon att restaurangen gör en samhällsinsats.
– Vi förlorar inget på det, för det är mat som skulle kasseras.
Jenni Mylly har tidigare drivit en restaurang i Oslo. Även då använde hon sig av Too good to go för att minska matsvinnet.
– Det var jättepopulärt, säger hon och berättar att de ofta sålde överblivna rawfood-kakor på det sättet.
Mommos serverar streetfood och har även en kafédel. Vad som hamnar i restaurangens överraskningspåsar kommer att variera från dag till dag.
– Du vet inte vad du får. Ibland kan det vara mat, ibland wraps, ibland fika. Det är helt beroende på vad vi har på menyn.
Tror du att en del kan bli avskräckta av att inte få veta i förväg vilken mat det blir?
– Ja, det finns de som är vanedjur och inte vågar eller vill. Men eftersom det är billigt är det inte mycket pengar du lägger på att chansa.