Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Otryggheten ökar

NORRKÖPING
Vi är mest oroliga för barnen - och för att gå ut på kvällarna
Sex av tio kvinnor i Östergötland undviker att gå ut på kvällarna. Två av tre östgötar är oroade för att sjukvården inte ska fungera. Och barnen är den största oroskällan av alla. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar låtit göra.
- Oron över att bli utsatt för brott är större än vad den behöver vara, säger Thorbjörn Lundström, inspektör vid Norrköpingspolisen.

Norrköping2001-08-29 00:00
Oron och otryggheten ökar bland svenskarna enligt den undersökning som gjorts av Länsförsäkringar. Det vi oroar oss mest för är att barnen ska drabbas av en olycka. Men också för sådant som att drabbas av inbrott och att bli allvarligt sjuka.
En av fyra är mer oroad i dag än för bara ett år sedan. Den kraftigaste ökningen av oroliga observeras bland kvinnor, unga och brottsoffer. Undersökningen genomfördes i maj och juni i år och 7 800 personer i åldrarna 16-69 år har telefonintervjuats.
- Vi blev mycket överraskade av utfallet, säger Östgöta Brandstodsbolags vd, Jan-Gunnar Persson.

<b>Överraskande resultat</b>
Östgöta Brandstodsbolag är ett av Länsförsäkringars bolag i Sverige.
- Vi arbetar med trygghetsfrågor på olika sätt och kände att vi ville göra en bredare undersökning om hur folk egentligen ser på otrygghet, säger Jan-Gunnar Persson.
Enligt undersökningen oroar sig 64 procent av östgötarna för att sjukvården inte ska fungera när de behöver den. 61 procent oroar sig över att bli allvarligt sjuka. Lika många, 62 procent, går och oroar sig över att få inbrott hemma. Siffrorna är liknande för övriga landet.
Barnen är det som engagerar mest. Åtta av tio östgötar oroar sig för att deras barn ska drabbas av en olycka. Likadant ser det ut i landet som helhet. Östergötland toppar dessutom listan när det gäller om man låter barnen vara ute utan uppsikt eller inte. Drygt hälften svarade att de håller barnen under uppsikt. För riket som helhet är motsvarande siffra 42 procent.

<b>Mer oro i storstäder</b>
En tendens som syns i undersökningen är att invånarna i storstadslänen verkar oroa sig något mer än i övriga delar av landet. Dessutom är de boende i södra Sverige mer oroliga av sig än man är på nordligare breddgrader.

<b>Går inte ut</b>
Sex av tio kvinnor undviker att gå ut på kvällarna medan det endast är en av tio bland männen som säger likadant. Många är rädda för att bli rånade, våldtagna eller överfallna. I Östergötland oroar sig 49 procent för att bli våldtagna, 43 procent för att bli rånade och 43 procent för att bli rånade.
- Rädslan att bli utsatt för våld visste vi fanns, men den visade sig vara mycket större än vi trodde, säger Jan-Gunnar Persson.
Thorbjörn Lundström vill tona ner risken att råka ut för ett brott. Han säger att människors uppfattning inte alltid stämmer med verkligheten.
- Det är inte så farligt ute i samhället som många tycks tro, säger inspektör Thorbjörn Lundström.
Han säger vidare att antalet brottsanmälningar faktiskt har minskat de senaste åren.
- Jag förstår om människor känner sig otrygga i dag. Mycket har hänt bara under mina år som polis. Sedan jag började har antalet polisanmälningar ökat markant. Men risken att utsättas för exempelvis oprovocerat våld är mycket liten, säger Thorbjörn Lundström.

<b>Liten risk</b>
- Risken att utsättas för exempelvis ett personrån är givitvis ganska stor om du lite berusad en fredagsnatt tar ut pengar från bankomaten. Men att någon bara skulle komma fram till dig mitt på dagen ute på gatan är inte särskilt troligt, men visst händer det, säger han vidare.
Han har i egna undersökningar funnit att de flesta misshandelsbrott i Norrköping skett mellan individer som känner varandra sedan tidigare. Och de flesta våldtäkter sker av en man som kvinnan är bekant med på något sätt sedan tidigare.
Att 55 procent av östgötarna uppger att de oroar sig för att polisen inte kan skydda dem mot brott kan han till viss del förstå.
- Polisen kan tyvärr inte finnas hos var och en hela tiden, vi är för få för att kunna bedriva en bevakningsverksamhet också, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!