Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Öststatsfasoner"

Igår informerades samordningsgruppen om att Roger Skogman försvinner från Vrinnevisjukhuset efter hot från Per-Otto Olsson, chef för ortopedicentrum.
- Det här påminner om öststatsfasoner. Man blir mörkrädd, säger Elizabeth Nordström, i samordningsgruppen.

Igår berättade Roger Skogman för media varför han valt att lämna Landstinget i Östergötland för en överläkartjänst i Dalarna. "Det är klart att jag har trivts här i Norrköping. Jag har varit starkt engagerad i IFK Norrköping, men när man ser patienter med benbrott skickas mellan sjukhusen, då blir man riktigt förbannad", säger Skogman.
FOTO: ROBERT SVENSSON (011-200 463)
robert.svensson@folkbladet.se

Igår berättade Roger Skogman för media varför han valt att lämna Landstinget i Östergötland för en överläkartjänst i Dalarna. "Det är klart att jag har trivts här i Norrköping. Jag har varit starkt engagerad i IFK Norrköping, men när man ser patienter med benbrott skickas mellan sjukhusen, då blir man riktigt förbannad", säger Skogman. FOTO: ROBERT SVENSSON (011-200 463) robert.svensson@folkbladet.se

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-03-02 06:00
Det var märkbart upprörda känslor vid samordningsgruppens möte igår. Roger Skogman, nu formellt tjänstledig från sin tjänst som ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset, berättade om sitt beslut att flytta upp till Dalarna och lämna Landstinget i Östergötland.
- Efter en lång tids funderingar sökte jag jobb och fick svar ganska snabbt med erbjudande om ett bättre jobb med betydligt högre lön, berättar han.

Yttrandefrihetsfråga
I höstas blev han kontaktad av ortopedcentrums chef Per-Otto Olsson och ombads att sluta med sitt engagemang i Rädda Vrinnevi, annars kunde det ge konsekvenser på hans fortsatta utveckling som läkare i landstinget.
- Eftersom det inte är första gången ledningen tar kontakt med en läkare angående det här valde jag att spela in samtalet, berättar Roger Skogman och presenterade igår delar av det samtalet.
"...hade det här varit ett privat företag så hade du sannolikt inte jobbat kvar i det, så funkar det. Nu är det här inte ett privat företag och då måste, på något vis, ledningsnivån markera att man inte riktigt är nöjd med hur det har funkat alltså. Så i korta perspektiv är det rökt med överläkartjänsten." säger Per-Otto Olsson i ett utdrag av samtalet till Roger Skogman den 12:e oktober förra året.
Och Roger Skogman berättar att han är långt ifrån den ende som har behandlats på det här sättet av ledningspersonalen.
- Men det här är värre, det här går in på yttrandefriheten. Det är ett hot mot demokratin och sjukvården, fortsätter Skogman och förklarar att han inte varit intresserad av en cheftjänst utan en befordran till överläkare.

Öststatsfasoner
Samordningsgruppen för Vrinnevisjukhuset kommer att följa upp det här, meddelade man igår.
- Vi kommer att skriva till landstingsledningen, säger Jörgen Rundgren (m) och fortsätter.
- Det här är mycket jobbigt för vi har jobbat för ett gemensamt mål. När de trampar på Roger så trampar de på oss alla.
Vid flera tillfällen jämfördes landstingsledningens agerande vid öststatsfasoner.
- Att man från en arbetstagare ska tysta personalen med hot och trakasserier som här, det liknar öststatsfasoner. Det är så upprörande så det är inte sant. Man blir mållös, konstaterar Elizabeth Nordström.
Folkbladet sökte igår landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson men han ville inte kommentera enskilda fall.
- Vi har en frihet i landstinget att yttra sig, och den tycker jag sträcker sig långt, var det enda han ville säga.


<span class=Rub1>Läkarföreningen: "Förkastligt"

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Det här är moraliskt förkastligt och ökar inte förtroendet mellan de olika parterna.
Det säger Mattias Hällje, vice ordförande för Östergötlands läkarförening, om konflikten mellan chefen för ortopedicentrum och Roger Skogman.</B>

Läkarföreningen ser det som ett tecken på landstingets svaghet och rädsla för att få kritik. Landstingsdirektören Åke Rosandher har inga synpunkter på centrumchefens agerande.
Läkarföreningen i Östergötland tycker att det är förkastligt att Per-Otto Olsson, centrumchef för ortopedin i Östergötland, har synpunkter på en enskild medarbetares politiska engagemang. Det är oprofessionellt agerande förklarar de i ett pressmeddelande.
- Vi förväntar oss att det här inte händer igen. Att man skärper sig från landstingsledningens sida och ser till att centrumcheferna inte gör så här. Det här ska ses som ett klumpigt misstag, säger Mattias Hällje.
Alla, även anställda vid ett landsting, har enligt yttrande- och åsiktsfriheten rätt att engagera sig politiskt på sin fritid.
- De anställda måste få engagera sig politiskt och kanske särskilt när det är en politisk styrd organisation, fortsätter han.

Moraliskt förkastligt
Diskussionerna mellan Per-Otto Olsson och Roger Skogman började i oktober och Östergötlands läkarförening har deltagit vid något av dem. De har också utrett om det har begåtts något arbetsrättsligt fel och kommit fram till att så inte är fallet.
- Arbetsrättsligt kan man bete sig så här, men det är moraliskt förkastligt och vi ser det som ett tecken på svaghet att man från landstingsledningens sida gör så här, säger Mattias Hällje.

Rädda för kritik
Mattias Hällje ser främst tre risker med en konflikt som den här.
Att fler läkare kommer att flytta från Landstinget i Östergötland. Detta har redan varit märkbart sedan omstruktureringarna påbörjades.
Det ger dålig reklam för landstinget. Det kan bli svårt att i framtiden rekrytera nya läkare.
En organisation mår aldrig bra av att inte kunna föra en levande diskussion. Risken är att färre vågar uttala sig.
När omstruktureringen började diskuteras i media gick landstingsledningen ut med att ingen personal fick uttala sig om landstinget iförd personalkläder eller under arbetstid.
- Det har jag en viss förståelse för, men att landstinget går ut med det tyder på att det är turbulent och att man är rädda för kritik, säger Mattias Hällje.

Inget misstag
Nu hoppas Östergötlands läkarförening att landstingsledningen ser till att inget liknande händer igen. Men Åke Rosandher, landstingsdirektör, ser inte att det har begåtts något misstag som måste rättas till.
- Ur min synpunkt är den här frågan helt utagerad. Jag ser inte att Roger Skogman på något sätt har blivit hotad, han är missnöjd över att han inte fick den löneökning som han förväntat sig, och att han inte gjort karriär så fort som han själv vill.
På sin fritid har läkarna rätt att driva vilka uppfattningar de vill, förklarar Rosandher.
- Men då kan det vara svårt att senare ta ett chefsjobb, med de åtaganden som följer. Men jag ser inga hinder i vägen för att Skogman inte skulle få bli överläkare, om det inte var i någon chefsposition, säger han och betonar att han har fullt förtroende för centrumchef Per-Otto Olsson.
Inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas från landstingsledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om