Östsams besked en chock
Norrköpings politiker är bestörta, sedan den regionala finansieringen av Symfoniorkestern nu havererat.- Det här scenariot har jag inte ens velat tänka på. Nu finns det ingen annan plan, säger Kristin Lundberg (fp).Flera konstaterar, att frågan om att banta orkestern nu obönhörligt kommer upp på dagordningen.
Nu är det en helt annan sanning, som måste ses i vitögat. Fem av de 13 östgötakommunerna säger nej, och med det faller projektet.
Det går heller inte att "osthyvla" mer i orkestern. VD Hans Barksjö konstaterar, att efter de senaste årens besparingar kan man inte komma längre den vägen.
- Jag har inte ens velat tänka i de banorna. Men om man skulle skära mer, då måste det handla om omprofilering av både orkestern och repertoaren. Det går inte längre att ta bort enstaka musiker.
Inga mellanlägen
Idag har orkestern 85 musiker, med några av tjänsterna vakanta. Men i en symfoniorkester kan man inte spara sig ner till 78 eller 75 musiker, eller liknande mellanlägen. Utan antingen en orkester som nu, som klarar hela repertoaren och kan vara av hög nationell och rentav internationell klass. Eller också ett annat slags orkester, med kanske 55-60 musiker.
Det går i och för sig det med. Det innebär då, för att tala idrottsspråk, att stiga ner en division eller två. Men det är just en sådan "omprofilering", som det i så fall kommer att röra sig om.
Nu sade ju kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson så sent som i fredagens Folkbladet, att kommunen står fortsatt bakom sin orkester. Men frågan kvarstår ändå, vad man i realiteten kommer att ha råd med.
Bland politikerna i övriga partier, där somliga redan tidigare haft en del frågetecken, råder nu viss villrådighet. Det var ju just den här situationen, som man skulle komma ifrån.
Vill inte skära
Naturligtvis är det ingen, som vill skära i orkestern. Alla talar varmt om, hur bra och viktig den är. Men nu står Norrköping där med hela den tunga ekonomiska börda, som man hoppats att regionen skulle börja avlasta.
- Inom moderaterna har vi varit starkt fokuserade på den här lösningen, både lokalt, genom länsförbundet och i Östsam. Nu måste vi ta oss en funderare. Naturligtvis skapar det här osäkerhet kring Symfoniorkesterns framtida finansiering, säger Jörgen Rundgren.
Alla är besvikna, och så gott som alla på Söderköpings kommun. De är försiktiga, vill fundera på frågan, diskutera den inom och mellan partierna. Som Margaretha Ericsson (kd) säger så vill hon "inte hålla i yxan".
- Orkestern har stor betydelse för regionen. Men frågan är naturligtvis, om en kommun av vår storlek kan bära en fullbemannad orkester.
Måste kanske banta
Och Stefan Arrelid (mp):
- Hos oss har funnits ett stort stöd för Symfoniorkestern. Men hittar man nu inte någon annan finansiering måste man nog banta antalet musiker i orkestern. Den är visserligen viktig från Norrköping, men den är inte helig.
Karin Jonsson (c) har viss förståelse för att en del kommuner säger nej.
- Utgiften kan ju innebära för dem, att de måste göra avkall på sin egen kultur. Sen har det kanske också varit lite naivt att tro, att det här skulle kunna lösas genom Östsam. Som ju är så svagt och tandlöst, och som många tycker mest är en pratklubb.
Hon säger att Symfoniorkestern förstås kan ses som en strategisk fråga för kommunen. Man kan komma fram till, att den är såpass viktig att den också får kosta.
- Men klarar vi det inte måste vi naturligtvis i värsta fall dra ner på orkesterns storlek.
Inga stora pengar
Rodi Ailert (v) anser däremot inte att Östsam-haveriet gör så stor skillnad. Så stora pengar handlade det ändå inte om för Norrköping.
För sin del pekar han inte bara på Söderköpings hållning, utan även på Linköping - som han anser kommit lindrigt undan i fördelningen.
- Det är inte mycket de behöver göra, de har gjort en bra förhandling. Det är ju framför allt Linköping som det här måste handla om, de har ju ett helt annat skatteunderlag än andra.
Margaretha Ericsson (kd) tror inte det blir lätt att väcka nytt liv i frågan om den regionala finansieringen:
- Den har ju redan ältats och vridits på. Till slut kom man då fram till det här förslaget, som många verkade ställa upp på.
Inte ensamt
- Jag tror att vi är väldigt bekymrade i alla de politiska partierna nu, säger Kristin Lundberg (fp).
Det måste nu resoneras om saken mellan partierna i kommunfullmäktige. En så stor Norrköpingsfråga som den om Symfoniorkestern kan inget parti ensamt klara ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!