Östsam-förslag minskar Norrköpings kulturutgifter
Frågan om regional finansiering av östgötakulturen ser ut att kunna ta ett stort steg framåt.Om Östsam följer förslaget, som tagits fram, minskar Norrköpings kommun kulturutgifter med närmare 4 milj kr.Genom att andra östgötakommuner börjar bidra till den gemensamma kulturen.
Östsam börjar alltså komma till skott. Efter långvarigt utredande finns till styrelsemötet den 3 juni ett förslag, enligt vilket varje östgötakommun börjar bidra till den regionala kulturen.
Summorna skiftar naturligtvis. De räknas fram utifrån antal invånare, avstånd till de stora kulturinstitutionerna samt, i förekommande fall, fördelen av att ha dessa i den egna kommunen.
Inte bara SON
Det hela handlar inte bara om Symfoniorkestern och Östgötateatern. Bland Norrköpingsinstitutioner ingår även Konstmuseet och Stadsmuseet. Och vidare finns, bland andra, Hemslöjden, Riksteaterns regionala verksamhet och Östgötamusiken.
Exakt hur dessa regionala kulturpengar ska fördelas kan man dock, uppger Östsams ordförande Irma Görtz, idag inte säga.
- Det kommer att beslutas politiskt i den regionala församlingen (alltså Östsam).
Hon understryker också, att det inte handlar om några nya pengar ner i fickorna på ett antal kulturinstitutioner, utan om en omfördelning av finansieringen så att den blir regional.
I förslaget laboreras med en treårig övergångstid, där de övriga tio kommunernas (alla utom Norrköping, Linköping, Vadstena) bidrag till regionala kulturen räknas upp för varje år.
Från nuvarande noll kommer då Motala att landa på 1,3 milj kr, Mjölby på lite drygt 1 milj kr. Sedan följer Finspång med 840.000 kr, Söderköping med 564.000 kr. För Valdemarsvik ska slutsumman bli 228.000 kr årligen.
Klart ja från tio
Enligt Irma Görtz har tio av kommunerna sagt klart ja. Till de motvilliga hör Söderköping - trots all den snålskjuts som den kommunen idag åker på Norrköpings kommuns (kultur)bekostnad.
Norrköpings kostnader för regional kulturverksamhet beräknas till 36 milj kr, Linköpings till bara 18,5 milj kr. Den stora skillnaden är då Symfoniorkestern.
Med den nya finansieringen ska Norrköpings kostnader sjunka till 32,2 milj kr, vilket skulle ge 3,8 välkomna miljoner
De aktuella institutionerna måste nu bli mer uttalat regionala. Här är, noteras det, Symfoniorkestern redan på god väg.
Även övriga berörda kulturinstitutioner kommer att få tydliga direktiv om att öka sin närvaro ute i regionen.
Men med eller utan gästspel i regionen så har de stora konserterna och utställningarna i Norrköping och Linköping likväl sin regionala betydelse.
Många östgötar finner det ju väl värt resan att ta sig till det utbudet, både som abonnenter och som besökare från gång till gång.
<span class=Rub1>SON:s vd tror på regionaliseringen
<span class=Ing><B>
- Jag tror, att den här vägen framåt är av väldigt stor godo, säger Symfoniorkesterns VD Hans Barksjö.</B>
Lika lite som någon annan har Barksjö tillgång till några konkreta siffror, och det handlar ju heller inte om några merpengar för orkestern.
Det är den inslagna vägen, mot regionalisering, som är så positiv. Att Norrköpings kommun i längden inte kan bära den ekonomiska bördan för orkestern har ju också framstått klart.
Barksjö tycker det är bra, att Östsam har fått kulturfrågorna i sin hand och att den regionala finansieringen av SON likväl som av andra kulturinstitutioner kommer att öka.
- Jag hoppas verkligen, att man sedan också kommer framåt på den här vägen. Att inte några kommuner hoppar av, så att det blir något dödläge. Det skulle vara väldigt synd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!