Östra Stenby-borna vill satsa på friskola
När skolan börjar nästa vecka kommer eleverna i Östra Stenby att slussas runt till skolorna i Kuddby, Tåby och Dagsberg. Deras egen skola har lagts ner. Trots protester.Nu vill föräldrarna i Östra Stenby starta friskola. En skola inriktad på hälsa.
Albin Carlsson leker på den öde skolgården. Föräldrarna i Östra Stenby vill starta sin friskola i de nedlagda skollokalerna.
Foto:
- Vi kämpade för att skolan inte skulle försvinna, säger Lena Carlsson. Men kommunen plockar skola efter skola. Nu var det Östra Stenbyskolan. Sedan tar de nästa och nästa, tills alla har försvunnit. Politikerna gör som de vill.
Allt fler barn
Det föds allt fler barn och man talar om en ny babyboom i hela landet.
- Med tanke på det verkar det konstigt och väldigt kortsiktigt att lägga ner skolor, säger Lena Carlsson.
Tanken på en friskola i Östra Stenby föddes i föreningen BUSK (Barn och Ungdom i Stenby-Konungsund).
- Det visade sig att även föräldrar runt omkring, till exempel i Dagsberg och Östra Husby, är intresserade, berättar Lena Carlsson.
Hittills har man haft två möten och planerna har inte kommit så långt än.
En hälsoskola
- Vi vill starta en skola inriktad på hälsa, säger Lena Carlsson. Barnen ska vara ute mycket och röra på sig. Sedan ska de också få hjälpa till med olika saker. Vi vill att de ska få lära sig för livet. Inte bara sitta i skolbänken och läsa saker de sedan glömmer.
Den planerade friskolan ska ha låg- och mellanstadium, fritids och sexårsverksamhet.
- Vid senaste mötet diskuterade vi även möjligheten att starta dagis. Det finns inget här i Östra Stenby och dagmamman har de dragit in. Jag får åka nästan två mil för att komma till dagmamman med mina två barn. Det vore jätteskönt att ha dagis, fritids och skola på ett och samma ställe.
Lärare eller lokaler
Li Teske, kommunalråd (s) och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, känner till planerna på en friskola i Östra Stenby.
- Det är inte mycket jag kan ha åsikter om, säger hon. Vi tog beslutet att lägga ner Östra Stenbyskolan utifrån att barnantalet minskar och att vi måste ha en effektiv organisation. Om vi ska fortsätta ha många lärare kan vi inte lägga pengar på lokaler.
Barn- och ungdomsnämnden tog beslutet att lägga ner Östra Stenbyskolan utifrån en prognos som säger att gruppen 6 - 12-åringar på Vikbolandet kommer att minska med 26 procent fram till 2007.
- Visst har vi en positiv födelseutveckling i Norrköping, men det går inte att prata om babyboom på samma sätt som den som var 1990-91. Och det är ju till de årskullarna som skolorna i dag är anpassade.
"Orimlig situation"
Det är Skolverket, inte kommunen, som ger tillstånd att starta friskola.
- Självklart får det konsekvenser för vår verksamhet om Östra Stenby skulle få tillstånd att starta friskola. Och att Skolverket ger Kvarsebo dispens att starta friskola med bara fjorton elever, när gränsen går vid 20, visar det orimliga i vår situation. De pengarna som ska betala friskolorna måste tas från annan verksamhet.
Förståelse
Li Teske säger sig ändå har förståelse för att föräldrarna kämpar för sina skolor och för friskolor.
- Jag ansvarar för att alla barn i Norrköpings kommun ska få hög kvalitet i sin skolgång. Det betyder att organisationen måste effektiviseras och anpassas efter antalet barn. Jag tar beslut som några föräldrar upplever som en försämring, eftersom de naturligtvis bara ser till sina egna barn. Men jag förstår att föräldrarna engagerar sig. Skolan är viktig.