Frågan är dock, hur länge som det ska heta Östra Saltängen. Namnberedningen tycks vara på gång att döpa om den blivande stadsdelen till Inre hamnen.
– Man vill få med anknytningen till vattnet. Det heter ju till exempel Hammarby Sjöstad, säger stadsplaneringsnämndens ordförande Bengt Cete (MP).
Nämnden sade för sin del ja till programmet. Men frågan är av den digniteten, att den nu ska vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.
Programförslaget har presenterats utförligt i Folkbladet, men några ändringar har gjorts i samband med finslipningen.
Första etappen inskränks till området närmast Strömmen. Därmed blir man oberoende av den eventuella flyttningen av Hamnbron. I det scenariot blir nya bron direkt fortsättning på Östra Promenaden, för att sedan på Saltängen fortsätta i Brännerigatan till Norra Promenaden. Med den här nya inriktningen är det inte längre något problem att vänta med nya bron.
Programmet har nu också öppnats för mer varierad bebyggelse, med både lägre och högre byggnader.
– Och härifrån blir det inte mer än fem till sju minuters gångväg till det nya resecentrum, säger Bengt Cete.
Till de framtida möjligheterna hör gångbro till Blixholmen, som kan bli ett närbeläget rekreationsområde.
Även i frågan om markförvärv i Marby går nämnden nu fram till kommunfullmäktige med ett förslag – nämligen att kommunen för 8,9 miljoner ska köpa två markområden av HSB-ägda Bråviksstaden.
HSB vill bara bygga villor, medan kommunen vill se mer blandad bebyggelse. HSB behåller dock areal för ett antal villabyggen.
För att avtalet ska bli giltigt krävs, att detaljplan vunnit laga kraft. Här har detaljplanearbetet hejdats av, att länsstyrelsen inte kommer att godkänna någon detaljplan alls för Marby så länge Djurövägen inte byggts ut och blivit trafiksäkrare.
– Men vi har nu ett avtal med Trafikverket, som säkrar den här standardhöjningen av vägen. Länsstyrelsen har då sagt, att det är okej att vi tar i tu med detaljplaner för området, säger Bengt Cete.
Han tror, att ny detaljplan kan finnas antagen och klar år 2017. Då kan det börja bli aktuellt att bygga. En del av marken, som kommunen köper, kan komma att användas till förskola/skola.
Stadsplaneringsnämnden beslöt också att ta fram detaljplan för omplaceringen av räddningstjänsten i Skärblacka. Man tänker sig då en flytt över Bergslagsvägen, från det nuvarande läget till det nya.