Det sa kommunalrådet Lars Stjernkvist (S), på en presskonferens, efter att Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på torsdagen lagt fram sitt nya förslag för höghastighetsbanan Ostlänken.
Ett besked som innebär att tågen mellan Norrköping och Stockholm endast kommer att gå i 250 kilometer i timmen, mot tidigare förslaget 320.
– För vår region spelar den lägre hastigheten ingen roll, menade Lars Stjernkvist. Det handlar ändå om höghastighetståg och vi kommer att klara sträckan Norrköping - Stockholm klart under en timme, cirka 50 minuter, och för framtida pendling tror jag det är viktigt rent psykologiskt att vi håller oss under timmen.
– Så det förslag som Trafikverket kom med i dag om Ostlänken, känns väldigt bra för Norrköping och jag menar att de vinster och effekter vi räknar med att få via Ostlänken, inte minst för arbetsmarknaden och bostadsmarknaden, blir lika bra även om tågen endast går i 250 km/tim.
Och nu det känns det klart att Ostlänken verkligen byggs?
– Ja, i och med dagens besked, tror jag till och med de värsta tvivlarna inser att inte bara Kardonbanan, utan även Ostlänken kommer att bli verklighet en vacker dag. Det känns helt säkert nu.
– I planen står det till och med att byggstarten av Ostlänken kan ske redan 2018 eller senast 2021, men det återstår att se. Och likadant är det svårt att säga när Ostlänken står byggd och klar, men att bygget kommer igång är i alla fall säkert nu.
Med på presskonferensen var även oppositionsrådet Ingrid Cassel (M):
– Jag är lika nöjd som alla andra, sa hon. Vi är lika glada som socialdemokraterna efter det här beskedet idag.
Med på pressträffen var även kommunens utvecklingschef Ulf Arumskog, som sa så här:
– Trafikverket slog idag fast att under planperioden 2018-2029, ska Ostlänken mellan Linköping och Järna, samt Lund - Hässleholm, byggstartas först. Och när det gäller kostnaden för Ostlänken, sänker man den med tio miljarder, genom att gå ner från 320 km/tim till 250. Totalt beräknas Ostlänken nu gå på cirka 53 miljarder kronor.
– Av detta avsätter man 35 miljarder i investeringsplanen fram till 2029. Det vill säga att Ostlänken inte kommer att vara färdigbyggd då, utan sedan behövs det mer pengar för att färdigställa projektet.
– Jag kan lägga till, säger Ulf Arumskog, att ett vägprojekt vi har på gång, en väganslutning från E 4 över Händelö och bort till E 22, också ligger med i planen i form av ett tillägg. Så kanske kan det bli aktuellt att starta även det projektet under planperioden fram till 2029.