Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ostlänken ifrågasätts

”Stoppa planerna på Ostlänken”. Det framförs i ett debattinlägg skrivet av fem tunga namn inom transport- och ekonomisektorerna.

Lars Stjernkvist är inte orolig för Ostlänkenprojektet och menar att även en snabbtågslösning fungerar bra för Norrköping.

Lars Stjernkvist är inte orolig för Ostlänkenprojektet och menar att även en snabbtågslösning fungerar bra för Norrköping.

Foto: Leif Hallberg

NORRKÖPING2016-08-16 11:30

Det var den 4:e augusti som Dagens industri publicerade ett debattinlägg med fem experter inom transport och ekonomi som kritiserar planerna på Ostlänken och höghastighetsbana. Utgångspunkten för kritiken är de kostnadsökningar som visade sig i Trafikverkets underlag i somras. Från beräknade 35 miljarder när beslut om byggstart togs 2014 är den nya siffran 55 miljarder – alltså en kostnadsökning på 20 miljarder.

Debattörerna menar att projektet bör skickas tillbaks till Trafikverket för ”ett omtag”. Man tillägger dock att det kan finnas skäl att lägga pengar på en kapacitetsutbyggnad av järnvägen i Ostlänkenstråket. I en intervju i ”Affärsliv” menar professorn i transportekonomi Jan-Eric Nilsson, en av skribenterna, att man kan börja med att bygga nya spår på de mest trafikerade delarna och exemplifierar med sträckan Norrköping-Linköping.

Trots att kritik mot detta projekt hörts allt oftare efter att fördyringarna blivit kända är inte Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) alltför orolig.

– Egentligen inte. Läser man den här debattartikeln framgår det att skribenterna egentligen inte ifrågasätter Ostlänken utan planerna på höghastighetståg, säger Lars Stjernkvist som tillägger att siffran 55 miljarder gäller just höghastighetståg.

– För Norrköpings del innebär det ingen katastrof med en snabbtågslösning istället för höghastighetståg på sträckan Stockholm–Linköping, det blir inte så stora skillnader i restid. Sedan kan jag förstå att kommuner längre söderut blir oroliga av denna situation.

Medan man räknar med en hastighet på 320 kilometer i timmen för höghastighetståg åker snabbtåg i 250-280 kilometer.

– Från vår sida ser vi gärna höghastighetståg men vi kan leva med snabbtåg också. De investeringar som Norrköpings kommun ska göra i samband med Ostlänken är väl värda att göras även med snabbtåg, säger Lars Stjernkvist som betonar vikten av att hålla isär begreppen.

– Ostlänken är inte lika med höghastighetståg, det är inte alltid det framgår i debatten.

Han menar ändå att kommunen nu kommer att göra allt för att övertyga regeringen om vikten att projektet dras igång.

– Vi har fört samtal denna vecka och det finns inget som tyder på att man kommer att ändra sig, besluten är ju tagna och pengar avsatta. Vad det handlar om nu är om riksdagen skjuter till ytterligare pengar till Ostlänkenprojektet oavsett om det handlar om höghastighetståg eller snabbtåg.

Ostlänken

Järnvägsprojekt som i ursprungsplanerna innefattar dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Järna och Linköping.

Enligt ursprungsplanen ska omkring 15 mil ny järnväg samt 200 broar och 20 kilometer tunnlar byggas.

Tidsplan i Norrköping:

Hösten 2016: Järnvägsplan för Norrköpings tätort.

Andra kvartalet 2017: Bygget börjar med Kardonbanan från Åby till Hamnen och med flytt av Norrköpings godsbangård.

2020: Första inflyttning i den nya stadsdelen Inre hamnen. Tunneln söderut börjar vid Kungsgatan och kommer upp vid Klinga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om