Det menar Östsvenska Handelskammaren, Regionförbundet Östsam och Regionförbundet Sörmland i ett brev till Trafikverket.
– Vi vill skapa en dialog med Trafikverket när vi nu har ett stort projekt framför oss. Det kommer att vara jättemånga arbetstillfällen som blir aktuella, i och med att Ostlänken byggs. Då tycker vi att det är ett ypperligt tillfälle att försöka utveckla arbetet med sociala kriterier när man upphandlar, säger Anna Lövheim, näringspolitisk chef vid Östsvenska Handelskammaren.
De stora upphandlingar som Trafikverket gör kommer troligen att gå till stora entreprenörer både i Sverige och utomlands.
– För oss är det viktigt att se också nästa led, säger Anna Lövheim och talar om alla underleverantörer.
Förhoppningen är att Trafikverket ska ta in sysselsättningskriterier för att på lokal basis möjliggöra anställning av personer som står långt från arbetsmarknaden.
Exempel på det finns runt om i landet. I Göteborg använder man sysselsättningskrav som ett verktyg vid offentlig upphandling. Där ska leverantörer ta emot lärlingar.
Och i Malmö ska ett fastighetsbolag med underleverantörer anställa arbetslösa från ett område med hög arbetslöshet när man bygger bostäder där.
Kring Ostlänken kommer man att behöva 800 betongarbetare, 2 500 anläggningsmaskinförare och 2 500 anläggningsarbetare.
Byggstart för Ostlänken är om tre år, 2017. Redan nu bör man lokalt, i samarbete med arbetsförmedlingen, börja se till att det finns arbetskraft med rätt utbildning, menar Anna Lövheim.