Östgöten sjukare än genomsnittssvensken
NORRKÖPINGÖstgötarna är fortfarande sjukare än genomsnittssvensken visar nya siffror från Riksförsäkringsverket. Men positivt är att ökningstakten när det gäller sjukskrivningar har avtagit något i hela landet.
Östergötland ligger hela tiden över riksgenomsnittet när det gäller sjukstatistiken. Ohälsotalet, som visar det genomsnittliga antal dagar under en tolvmånadersperiod som ersatts med sjukpenning, förtidspension eller sjukbidrag för befolkningen i åldern 16 till 64 år, fortsätter att öka även i länet även i år. I Östergötland är ohälsotalet 45,7 dagar enligt Riksförsäkringsverkets statistik. För hela riket är siffran 43,7 dagar. Ökningen i Östergötland jämfört med förra året är hela 8 procent.
När det gäller sjukfallen var 53,7 personer per 1 000 invånare i Östergötland sjukskrivna vid utgången av augusti 2002, vilket är en ökning med 7,1 procent. 25,5 personer per 1 000 hade då varit sjukskrivna längre än ett år. Det är en ökning med 19,1 procent jämfört med förra året. Östergötland avviker kraftigt från riksgenomsnittet när det gäller sjukskrivningar som är längre än två år. I genomsnitt i riket har man inte sett någon ökning av dessa fall, men i Östergötland är ökningen hela 27,8 procent.
Allt fler personer förtidspensioneras i Sverige. Under året till och med oktober har 55 000 personer beviljats förtidspension, vilket är en ökning med 23 procent jämfört med motsvarande period förra året. I Östergötland var det däremot endast 0,9 procent fler som beviljats förtidspension till och med oktober i år jämfört med förra året. Men länet har ändå en högre andel förtidspensionärer jämfört med riksgenomsnittet.
Utgifterna för sjukpenning i hela Sverige under perioden januari-oktober var 34,1 miljarder kronor och för förtidspension och sjukbidrag 37 miljarder kronor.
Jämfört med motsvarande period förra året ökade utgifterna för sjukpenning med 14 procent och för förtidspension och sjukbidrag med 8,7 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!