Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötatrafiken sänker priserna under vissa tider

Från 14 februari kommer Östgötatrafiken införa en så kallad lågtrafikbiljett. Det innebär att det kommer finnas ett billigare alternativ att åka kollektivtrafik under vissa timmar på dygnet.

Från 14 februari kommer det kunna gå att åka billigare med Östgötatrafiken under vissa tidpunkter. "Det här är ett sätt att möta ändrade resvanor", säger Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp.

Från 14 februari kommer det kunna gå att åka billigare med Östgötatrafiken under vissa tidpunkter. "Det här är ett sätt att möta ändrade resvanor", säger Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Jylltorp.

Foto: Fredrik Nygren/Anna Bennich/Fredrik Rosander/Östgötatrafiken

Norrköping2022-02-01 19:00

Om några veckor inför Östgötatrafiken ett nytt biljettsystem där det blir billigare att åka kollektivt under tider som det normalt sett är lite glesare med passagerare. Man kallar det här för lågtrafikbiljett. Det är en biljett som kommer att kunna nyttjas av alla. Både av den som har rabatt idag och den som inte har det.

undefined
Det blir nya priser på biljetter hos Östgötatrafiken från 14 februari.

Exempelvis blir det två kronor billigare att lösa en enkelbiljett inom stadszon under lågtrafik för en vuxen. Och köper samma vuxna resenär en länsbiljett blir skillnaden åtta kronor för en enkelbiljett, jämfört med om du åker under rusningstrafik

– Biljetten kommer gälla vardagar mellan klockan 08:30–15:00 och 17:00–06:30 plus hela dygnet under lördagar, söndagar och övriga helgdagar, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef hos Östgötatrafiken.

undefined
Eva Jylltorp är Östgötatrafikens kommunikationschef.

Bolaget inför lågtrafikskriteriet på stora delar av sitt biljettsortiment. Undantagen är skärgårdsbiljett, 30-dagars biljett fritid (en typ av biljett för ungdomar) och närtrafik. Det senare är när du bokar trafik. Att bolaget inför en lågtrafikbiljett beror enligt Eva Jylltorp på att bolaget sett ändrade resvanor under pandemin och att man tror att ändringarna kommer att hålla i sig.

undefined
På kvällar och helger kommer det bli billigare att åka kollektivt.

Ska man också se prissättningen som ett sätt för er att ändra på resemönstren?

– De resenärer som har möjlighet att flexa sina restider och väljer att köpa en lågtrafikbiljett får en rabatt. Det lägre priset blir ett incitament för dessa kunder att flytta sin resa. Samtidigt väljer de ju bort att kunna resa under 4 timmar per dygn. Så ja, detta är ett sätt att både möta förändrade resvanor men också att få en jämnare belastning på trafiken över hela trafikdygnet. Man kan jämföra det med att det är dyrare att hyra en stuga i fjällen när det är sportlovsvecka och många vill resa dit. De som kan åka någon annan vecka kan hyra till ett lägre pris, säger Eva Jylltorp.

undefined
Från och med 14 februari blir det möjligt för resenärer med Östgötatrafiken att påverka priset för sin resa.

Samtidigt höjer också bolaget priset på resor. En enkelbiljett för en vuxen inom stadszon kostar i dag 26 kronor. Det nya priset blir 27 kronor under rusningstrafik. Men 25 kronor under lågtrafiken. En rejäl höjning kommer det att bli på 365-dagarsbiljetten. Åker du inom stadszon och under rusningstrafik går priset upp med 607 kronor, från 5625 kronor till 6232 kronor. Köper du en 365-dagarsbiljett för lågtrafik som vuxen inom stadszon blir det nya priset 5643 kronor. Alltså marginellt (18 kronor) dyrare jämfört med i dag. 

En del kommer tycka att det blir orättvist med den här prissättningen. Vad säger du till dem?

– Vi har förståelse för att det finns kunder som kommer att reagera på att de får ett högre pris. Men ekonomin för kollektivtrafiken är mycket ansträngd, bland annat på grund av det kraftigt minskade resandet under pandemin, så de prisjusteringar vi gör nu behöver vara kostnadsneutrala för oss, beräknat på helheten. Då blir resultatet att det både finns kunder som kommer att få en prissänkning och kunder som får en prishöjning, säger hon.

undefined
Mitt på dagen är en tid då det blir billigare att ta spårvagnen.

Den som använder betalkort (blippar) när den betalar för sin biljett kommer inte kunna dra nytta av lågtrafikspriserna. Varför?

– Det är i dagsläget inte tekniskt möjligt att införa lågtrafikbiljetten vid köpet av en biljett direkt med ett betalkort i biljettläsaren ombord i stadstrafiken, säger hon.

Fotnot: De nya priserna finns på https://www.ostgotatrafiken.se/priser-2022

Östgötatrafikens zoner

Östgötatrafiken delar in sina resor i olika zoner.

Liten zon är resor som är kortare än åtta kilometer. Till liten zon räknas även stadszonerna inom Linköping, Norrköping eller Motala.

Mellanzon väljs när din resa, med av- och påstigningar, samt eventuella byten, är kortare än två mil.

I stor zon ingår alla resor som har en diameter på 30 kilometer.

Zon län täcker in hela Östergötland. När denna zon valts reser du fritt i hela länet under den tid biljetten är giltig.

Källa: Östgötatrafiken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!