Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötateaterns verkstad tvingas bort av Ostlänken

Östgötateaterns verkstad och lager måste flytta när Ostlänken ska dras. I tio års tid har de letat och flera gånger varit nära en lösning. Men frågan är svårlöst.

Niclas Palmqvist, it och fastighetschef och Conny Sandh, konstuktör, är engagerade i att hitta nya lokaler till Östgötateaterns verkstäder. Efter att ha fallit på målsnöret när det gäller Triangelfastigheterna har de nu slickat såren.

Niclas Palmqvist, it och fastighetschef och Conny Sandh, konstuktör, är engagerade i att hitta nya lokaler till Östgötateaterns verkstäder. Efter att ha fallit på målsnöret när det gäller Triangelfastigheterna har de nu slickat såren.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-10-31 19:00

År 2025-2026 måste Östgötateaterns lokaler på Butängsgatan vara tömda för att ge plats åt Ostlänken. Men det är inte bara tvång, utan verkstaden vill flytta av flera skäl.

– Lokalerna är i dåligt skick och det är väldigt ostrukturerat. Det finns inga transportgångar mellan avdelningarna vilket gör att man ibland måste gå utomhus, säger Conny Sandh, konstruktör.

– Vi har också en tanke om att vi skulle vilja vara tillsammans. Alla verkstäder, replokaler, kontor och lager. Teatern är där den står, men vi andra skulle kunna vara tillsammans, dela matsal och idéer, säger Niclas Palmqvist, it- och fastighetschef.

Letandet efter en lämplig lokal har pågått länge men lokaler på cirka 7 000 kvadratmeter växer inte på träd.

– Vi har flera gånger varit när en lösning, men det är ekonomin som satt stopp, säger Conny.

– Vi har inte hur mycket pengar som helst, men vi är en solid och stabil aktör. Vi slåss mot den privata marknaden, men vi är en institution som behövs i samhället, säger Niclas.

undefined
Magnus Emilsson, snickare, tillverkar ett moln till en utställning på Arbetets museum. "En lastkaj vore bra. Allt vi gör här ska kunna transporteras i lastbilar", säger han.

Så sent som i juni trodde både Niclas och Conny att de hade en lösning på problemet. Tillsammans med Magnentus, Mannerssons, Slättö och Hyresbostäder var de ett av bidragen som tävlade om att få bygga om Triangelfastigheterna, med Bråvallaverket i centrum. Conny hade gjort ritningar som förädlats av arkitekter, personalen hade varit på platsbesök och visionerna var många. De gjorde bland annat plats för en scen för experimentell teater och möjlighet till dansytor.

– Jag trodde ärligt talat att vi skulle vinna. Så när kommunen valde en annan aktör blev vi tagna på sängen. Vi tyckte att vi hade en sån bra lösning. Men nu har vi slickat såren, säger Niclas.

De har nu tagit kontakt med vinnarna och berättat om sin idé, att få in sin verksamhet där är något de fortfarande drömmer om.

– Det kommer att bli ett otroligt spännande område så det är där man vill vara.

undefined
Tomas Ankarstrand, teatersmed och fackligt aktiv, trycker på för en ändamålsenlig och bra arbetsmiljö.

Samtidigt jobbar de vidare genom att träffa både kommunen och privata aktörer. De flesta som jobbar i verkstaden nämner just logistiken mellan avdelningarna som prio ett på önskelistan. Tomas Ankarstrand är teatersmed men också engagerad i fackförbundet Scen och film. Han tycker att det tar för lång tid att komma fram till en lösning.

– Jag tycker att det finns ett vankelmod hos styrelsen. Det här är en investering för framtiden, men jag upplever att de inte riktigt vågar.

Karta: Butängsgatan 24
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!