Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötarna pessimistiska när det gäller privatekonomin

Östgötarna är mer pessimistiska än medelsvensken när det gäller tron på ekonomi och arbetsmarknad. Det visar en färsk undersökning från Demoskop.

Fler än var femte östgöte, 21 procent, menar att man inte har rätt kompetens för att vara attraktiv på arbetsmarknaden idag. En majoritet i länet, 56 procent, svarar också att man kan tänka sig att skola om sig för att öka sin attraktivitet.

Fler än var femte östgöte, 21 procent, menar att man inte har rätt kompetens för att vara attraktiv på arbetsmarknaden idag. En majoritet i länet, 56 procent, svarar också att man kan tänka sig att skola om sig för att öka sin attraktivitet.

Foto: Arkiv/TT

Norrköping2022-11-02 08:00

Undersökningsföretaget Demoskop har på uppdrag av bemannings-, utbildnings- och matchningsföretaget Lernia ställt frågor till över 5 000 svenskar om framtidstron när det gäller arbetsmarknad och ekonomi. I undersökningen har 239 östgötar i åldern 18-65 och i yrkeslivet svarat på frågorna.

På frågan om det finns en oro för att det ekonomiska läget ska påverka den egna privatekonomin säger 70 procent av östgötarna att man har den oron. Det är högre än rikssnittet på 64 procent och attityderna i norra Sverige är än mer optimistiska. I Västerbotten är inte ens hälften, 49 procent, oroliga, skriver Lernia i sin analys av resultatet.

Pessimismen i länet påverkar också synen på den egna arbetsmarknaden visar undersökningen. I Östergötland uppger bara 36 procent att de är positiva till arbetsmarknadens utveckling i Östergötland. Även i detta avseende finns det större optimism norröver. I Norrbotten uppger närmare sju av tio, 67 procent, att de är positiva till arbetsmarknadens utveckling i sin region. Siffran för landet som helhet är endast 40 procent. 

– Att många upplever att det ekonomiska läget är turbulent är tydligt, mer förvånande är att bilden skiljer sig så mycket åt beroende på var i landet man bor. De stora industrisatsningarna i norra Sverige skulle kunna bidra till den optimism som råder där, medan man i andra delar inte känner samma framtidstro, säger Jan Collin Saxer, regionchef för norra Sverige på Lernia i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!