Östgötarna köper mer alkohol
NORRKÖPINGSystembolaget ökade sin försäljning med nästan 8,4 procent i Östergötland förra året - trots generösare tullkvoter. Östgöten dricker idag 8,65 liter ren alkohol per år.
Han är forskare på Stockholms universitet och undersöker svenskarnas alkoholvanor på uppdrag av regeringen.
I hela Sverige ökade Systembolaget försäljningen med nästan tio procent under förra året jämfört med samma period året innan. I dag dricker svensken över 15 år i genomsnitt 9,81 liter ren alkohol per år. Allra mest sprit dricker stockholmarna och skåningarna. Östgötarnas alkoholkonsumtion ligger något under riksgenomsnittet.
<b>Kopplat till EU</b>
Håkan Leifman anser att konsumtionsökningen är kopplad till Sveriges EU-medlemskap. Skattenivån har inte kunnat höjas med motiveringen att det inte är bra med ett alltför stort skattegap mellan EU-länderna. Samtidigt har införselkvoterna ökats. Från nyår får fem liter sprit, 6 liter starkvin, 52 liter vin och 64 liter starköl får föras in från ett annat EU-land.
Ungefär hälften av alkoholen svensken konsumerar köps på Systembolaget.
- Systembolaget har kapat åt sig andelar och säljer mer nu än någonsin. Försäljningsökning är den största på 30-40 år. Men även drickandet på restauranger och införseln har ökat. Och det är inte så bra.
- Trycket på sänkt spritskatt är stort och jag tror den sänks. Om Systembolaget tappar försäljningsandelar riskerar man att få en debatt om monopolet ska vara kvar. Men jag tycker inte att man ska ha en stor skattesänkning på en gång, utan att den bör göras gradvis och försiktigt.
Den enda vara som minskat i Systembolagets försäljning är starkspriten. Lådvin, eller så kallat bag in box-vin, har blivit en succé. Det svarar för 40 procent av vinförsäljningen.
- En så enkel sak som att man byter en förpackning på vin har bidragit till att vinkonsumtionen ökat. Den inbjuder till att dricka mer vardagsintegrerat, man tar sig ett glas vin då och då, när man har det hemma på diskbänken, säger Håkan Leifman.
Svenskarna har fått nya alkoholvanor över alla åldersgrupper, och gäller såväl män som kvinnor.
- Förändringarna hade inte kunnat vara så stora om det enbart handlade om en särskild grupp, säger Håkan Leifman.
Britta Norbäck, sektionsledare på Vrinnevisjukhusets beroendeenhet kan dock inte se någon märkbar ökning i antalet personer som söker hjälp för alkoholmissbruk.
- Den ökade konsumtionen ger nog utslag på lite längre sikt, säger hon.
<b>Alkohol och nytta</b>
Rön om alkoholens positiva effekter och Bengt Frithiofsons vintips i TV är exempel på sådant som ger legitimitet åt drickandet.
- Folk har lätt att ta till sig positiv information. Förr var det skamligt att dricka, men när till och med läkaren säger att det är bra att dricka på vardagarna försvinner skammen. Men även om alkoholvanorna blivit mer kontinentala dricker svensken fortfarande mer destruktivt än man gör i många andra EU-länder, säger Leifman.
Han får medhåll av Britta Norbäck:
- Det finns en uppenbar fara i rön om alkoholens nytta. Dricker man regelbundet riskerar man att det leder till tillvänjning och att man successivt ökar sin konsumtion.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!