Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötarna försiktiga aktie- och fondsparare

NORRKÖPING
Svenskarnas inställning till sparande har förändrats sedan i våras. Östgötarna är särskilt försiktiga när det gäller aktier och aktiefonder. Det visar höstens så kallade LänsSpar-undersökning, som är en sammanvägning av svenskarnas nuvarande sparande och deras framtidsplaner, gjord av Länsförsäkringar.

Norrköping2001-11-21 00:00
Lågkonjunktur, börsfall och det oroliga världsläget påverkar svenskarnas sparande. Länsförsäkringar kan i sin sammanställning, som gjordes efter terrorattacken i USA, visa att ökningstakten i sparandet har sjunkit rejält. Framför allt har inställningen till det framtida sparandet förändrats.
- Men nu är egentligen ett bra läge att spara i aktier, eftersom det är billigt. Och en konjunkturuppgång kommer snart, säger Anders Rahm, finanschef vid Östgöta Brandstodsbolag, som ingår i Länsförsäkringsgruppen.
Den uppmaningen riktas främst till dem som redan tänkt att börja spara i aktier, men avvaktat på grund av lågkonjunkturen. Och så till dem som har pengar att avsätta i sju-tio år. Ska man däremot spara pengar till ett bilinköp om något eller några år är det bättre att sätta in större delen av pengarna på banken, menar Anders Rahm.

<b>Nitlott ibland</b>
- Aktier är inte någon "vinst-alla-gånger-lott", säger han.
- Ungefär vart tredje år är ett dåligt börsår, så har det alltid varit och kommer att vara. Att spara i aktier är förenat med risker. Men det är inte värre nu än annars. Jag tror att konjunkturen kommer att vända redan nästa år i och med alla åtgärder som gjorts av banker och regeringar i Europa och USA, säger han vidare.
Det finns stora skillnader i sparmönster mellan Sveriges län. Andelen som sparar på bankkonto har ökat i 15 av 21 län sedan i våras. I Östergötland sparar två tredjedelar av invånarna på bankkonto. Fonder är fortfarande landets populäraste sparform. Östgötarna är däremot lite försiktiga fondsparare än riksgenomsnittet. 62 procent av länsinvånarna har placerat kapital i fonder.
Andelen som sparar i privata pensions- och/eller kapitalförsäkringar har generellt sett ökat sedan förra LänsSpar. Östergötlands och Dalarnas län har störst andelar pensionssparare, 56 procent.

<b>Skillnader</b>
Generationsskillnaderna är tydliga när det gäller tilltron till aktier och hur man sparar. Även mellan män och kvinnor syns skillnader. Kvinnor placerar pengar i lite tryggare sparformer än männen som tar mer risker. Yngre chansar mer än äldre.
Tre fjärdedelar av länsinvånarna tror att det är fördelaktigt att satsa på kemi- och läkemedelsbranschen det närmaste halvåret. Betydligt färre har förtroende för telekom och IT.
- Jag tror att framtiden kommer att vara mer selektiv. Vissa bolag går bättre än andra. Då är det en fördel att spara i en breda fonder med placeringar i flera länder och inom många olika bolag, säger Anders Rahm.
10 400 slumpvis utvalda svenskar, varav 400 i Östergötland, har intervjuats i LänsSpar-undersökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!