Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötar struntar i hastighetsregler

Trots att trafikanter vet att höga hastigheter innebär fler olyckor så ser mer än varannan östgöte mellan fingrarna när det gäller fortkörning.

Inget att bry sig om, tycker sex av tio östgötar, enligt en underökning Länsförsäkringar gjort. 
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Inget att bry sig om, tycker sex av tio östgötar, enligt en underökning Länsförsäkringar gjort. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

NORRKÖPING2008-06-19 03:00
Enligt en färsk undersökning från Länsförsäkringar anser sex av tio östgötar inte att fortkörning är en allvarlig företeelse.- Det är skrämmande och mycket oroväckande. Farten är ju en av de vanligaste orsakerna till olyckor i trafiken. Vi vet av erfarenhet att ju högre hastighet desto fler och allvarligare olyckor. De som kör borde ha större respekt för hastighetsbegränsningar. Det gäller inte minst nu under midsommartrafiken, säger Peter Moberg, bilskadespecialist på Östgöta brandstodsbolag, som ingår i Länsförsäkringar.Skillnader mellan kön
Bland tillfrågade östgötar svarar 40 procent mycket allvarligt, 56 procent inte så allvarligt och 4 procent inget att bry sig om på frågan: hur allvarligt ser du på fortkörning? I undersökningen framgår också att det finns skillnader mellan kön, åldersgrupper och inkomstgrupper vad gäller inställningen till fortkörning som avser all hastighetsöverträdelse på väg med hastighetsbegränsningar mellan 30 km/h till 110 km/h. Männen tar lättare på fortkörning än vad kvinnorna gör. 60 procent av männen jämfört med 45 procent av kvinnorna ser inte så allvarligt på fortkörning. De som tjänar 30 000 kronor eller mer ser mindre allvarligt på fortkörning (62 procent) än de som tjänar mindre än 30000 kr. Totalt har cirka 13 200 personer, varav cirka 500 i Östergötland, i åldrarna 16-69 år intervjuats per telefon på uppdrag av Länsförsäkringar. Antalet dödsolyckor i trafiken ökar och förra året skadades nästan 33 000 personer i trafiken. Och midsommarhelgen är, enligt Vägverket, en av de värsta olyckshelgerna i trafiken. Antalet skadade personer brukar uppgå till cirka 300 personer.- Det verkliga antalet skadade är minst dubbelt så stort, skriver Vägverket i ett pressmeddelande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om