Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötar drar av miljoner för privata inköp

Skatteverkets granskning av hur företag gör om privata inköp till företagsinköp har hittills lett till 1.2 miljoner kronor extra till skattekistan i Östergötland. Till det kommer flera hundra tusen kronor i skattetillägg. I de flesta fallen har brottsanmälningar gjorts, och en handfull företagare har dömt till böter.  Enligt åklagare är dock risken för säljaren liten, eftersom hans brott preskriberas redan efter två år.

Foto: Joakim Ståhl / SvD / SCANPIX

NORRKÖPING2009-01-23 03:00
Sedan 2006 pågår Skatteverkets specialgranskning av så kallad omfakturering, dvs när köparen avsiktligt förmår en säljare att ändra varubenämningen på en såld vara så att köpet ser ut att vara till företaget när det i själva verket är för privata ändamål. För inköp till företag får köparen nämligen göra skatteavdrag. Från 2006 till nu har Skatteverket inlett 27 utredningar i Östergötland. Av dessa har 22 lett till beslut om eftertaxering. - Det vi ser är att de granskade företagen köper en vara men får kvitto för en annan vara. Och vi tror att detta är ganska utbrett, säger Carl-Gustav Fhager vid Skatteverket. Mest skattefusk av det här slaget hittar Skatteverket i företag med få delägare. Därför inriktar man huvudsakligen specialgranskningen på just den typen av företag. - För det mesta rör det sig om ganska små summor, några tusenlappar. I enstaka fall har även belopp på över 50.000 kronor förekommit, säger Carl-Gustav Fhager. Säljaren slipper straff Den vara som förekommer mest i fusket är inköp av hemelektronik, dvs tv-apparater, dvd-spelare mm. I de flesta fallen gör Skatteverket en brottsanmälan, såväl av säljaren som av köparen. - Beloppen är viktiga, men viktigt är att få ut budskapet att säljaren också gör sig skyldig till ett brott, säger Carl-Gustav Fhager. I Östergötland är det åklagarkammaren i Linköping som får utreda de misstänkta brotten. Åklagare Jenny Brandin har själv just nu två fall som ska upp i tingsrätten i vår. Totalt sedan 2006 rör det sig om mellan 5 och 10 fall, enligt åklagarkammaren. I samtliga fall rör det sig om köparen. - I de flesta fallen är brottsrubriceringen brukande av osann urkund, dvs det är en osann handling som används i bokföringen. För att det ska räknas som skattebrott måste summan för det mesta i alla fall upp i ett basbelopp. Påföljden vid brukande av osann urkund är dagsböter, säger hon. Skatteverket brottsanmäler också säljaren som hjälpt till att utforma en falsk faktura, men att det leder till åtal är inte så troligt. - I säljarens fall gör han sig skyldig till osant intygande, men brottet hinner ofta preskriberas eftersom preskriptionstiden är två år. Skatteverket hinner helt enkelt inte utreda klart innan tiden gått ut. För köparen gäller visserligen också normalt en preskriptionstid av två år, men så länge den osanna fakturan finns i bokföringen anses inte preskriptionstiden ha börjat löpa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om