Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östgötapolisen får högt betyg ? av brottsoffer

NORRKÖPING
De personer som har utsatts för inbrott i Östergötland är i stort nöjda med sitt möte med polisen visar en nyligen genomförd enkätundersökning.
- Vi gläds åt det höga betyget, men tar åt oss av den kritik som kom fram, säger polisinspektör Hans-Eric Lundqvist.

Norrköping2003-06-11 00:00
- Vi har skickat ut enkäter till 300 av de 600 personer i länet som utsattes för inbrott under 2002, säger Niclas Beskow, en av de fyra statistikstuderande vid Linköpings universitet som genomfört enkätundersökningen som sin B-uppsats.
Fyra huvudfrågor fanns med i enkäten. En handlade om hur den som utsatts för inbrott upplever att polisen har agerat när det gäller att informera om den hjälp och det stöd som finns att få för brottsoffret.

<b>Dålig information</b>
- Det var bara 50 procent som tyckte att de hade fått sådan hjälp och information från polisen, säger Niclas Beskow.
- Det här är kritik vi måste ta till oss. Vi har en lagskyldighet att informera om hjälp som brottsoffret kan få och här måste vi bli bättre, säger Hans-Eric Lundqvist.
Enkäten visar annars att förtroendet för polisen är mycket högt genom både samhällsklasser och åldrar, även om de yngre har mindre förtroende än de äldre.
När det gäller hur nöjda brottsoffren är med polisens bemötande säger sig 93 procent vara nöjda.
- De första minuterna som en polis möter ett brottsoffer är oerhört viktiga. Får offret inget förtroende för polisen kan det hända att man inte vill lämna ut alla uppgifter eller något liknande, säger Hans-Eric Lundqvist.

<b>Nöjda med hanteringen</b>
Enkätundersökningen visar också att många är nöjda med hanteringen av deras eget fall. Däremot skulle flera gärna vilja få fortlöpande information om hur utredningen går, även om de också har stor förståelse för polisens resursbrister.
- Vi har inte skyldighet att informera om utredningsarbetet utan bara om beslutet vi kommer fram till. Självklart skulle vi gärna ha fortlöpande kontakter, men vi har inte riktigt möjlighet till det på grund av brist på resurser, säger Hans-Eric Lundqvist.
Han berättar att enkätundersökningen genomfördes som ett led i ett arbete med riktade utbildningsinsatser inom polisen just när det gäller brottsofferstödjande åtgärder.
- Vi är oerhört tacksamma för den hjälp vi har fått från studenterna, den är ovärderlig för oss. Nu ska vi använda oss av resultaten i vårt fortsatta arbete, säger Hans-Eric Lundqvist.
Han tillägger att han har läst många liknande undersökningar från andra håll i landet.
- Inte någonstans har polisen fått så högt betyg som här, understryker han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!