Det vill säga ett mer rättvist fördelat flyktingmottagande, efter varje kommuns förmåga.
– Det som regeringen nu vill göra med tvång, sätta press på kommunerna, gör vi nu, fast på frivillig grund, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som också haft uppdraget som en av två nationella flyktingsamordnare.
Han gillar anslaget i den debattartikel i DN där regeringen lade fram sitt reformpaket för att komma till rätta med bristerna i politiken för nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhället.
Fokus ligger på jobb, skola, kommunmottagning - att alla kommuner i landet ska bidra i mottagandet - och det civila samhällets bidrag. Mer detaljer ska presenteras längre fram.
– Vi är en del av världen. Vi kan inte blunda för det ansvar vi har, men också det beroende vi har av omvärlden. Vi måste se flyktingmottagandet som en del av välfärden, på samma sätt som vi ser förskolan eller äldreomsorgen eller något annat. Det är därför det är så viktigt att alla kommuner har ett uttryckligt ansvar för att hjälpa till, säger Lars Stjernkvist.
På frågan hur reformpaketet påverkar Norrköping och Östergötland svarar han:
– Det påverkar på flera sätt. Dels är det så att vi kan få hjälp med en del saker som i dag inte fungerar tillräckligt bra. Det är klart att ökade ekonomiska stöd är välkomna.
– Men det viktigaste principiellt är att alla kommuner ska engagera sig i flyktingmottagandet. Det är någonting som jag och min kollega som flyktingsamordnare föreslog, för ett drygt halvår sedan.
Det går bra både för Norrköping som kommun, men också för många individer, menar han, men:
– Det är klart att vi får heller inte sopa problemen under mattan. Ett stort problem är trångboddheten och det hårda trycket på hela systemet, inte minst på skolan.
Om alla kommuner i landet, också Täby och Danderyd, tar sitt ansvar avlastar det kommuner som Norrköping, och Valdemarsvik, en av alla de små orter som tagit ett stort ansvar, menar Stjernkvist.
Han välkomnar också bättre resurser till validering, och till barnen i skolan. Det är dumsnålhet och frustrerande att det ska vara kö till validering, översättande av betyg, vilket innebär att högutbildade som kommer till Sverige måste vänta länge på att komma in på arbetsmarknaden, menar han.
Stjernkvist lyfter fram Östergötland som ett föregångslän, med ett utvecklat samarbete och ett jämnare mottagande jämfört med andra delar av landet, även om det också här finns en viss obalans.
I och med Region Östergötland tar man ytterligare ett steg. Stjernkvist har lett en grupp som sysslat med integrationsfrågan. Tanken är att ett regionalt råd, där alla kommuner finns representerade, ska fördela flyktingmottagandet i länet, efter varje kommuns förmåga.
– Även om det formellt ligger kvar på varje kommun att bestämma mottagandet, så säger vi att vi ska ändå, i praktiken, släppa i från oss ansvaret till den regionala nivån.
I kommunfullmäktige på måndag ska man diskutera om Norrköping ska ställa sig bakom förslaget till överenskommelse.
Vid diskussion i kommunstyrelsen var det bara Sverigedemokraterna som reserverade sig.