Östgötaläkare vägrar agera poliser
NORRKÖPING Läkare i Östergötland har i flera fall missat att anmäla patienter som inte är lämpliga som vapeninnehavare. Trots en ny, hårdare lagstiftning tycker inte läkarna att det är deras arbete att anmäla. - Vi läkare ska ju inte ha någon polisiär funktion, patienterna ska ju ha förtroende för oss, Stig-Eric Åström, ordförande i Östergötlands läkarförening.
Första juli 2006 trädde en ny hårdare vapenlagstiftning i kraft. Tidigare var läkare endast skyldiga att anmäla en patient som olämplig att inneha vapen om denne hade psykiska besvär. Men med den nya lagen är läkare också skyldiga att anmäla till polisen om en patient är olämplig som vapeninnehavare av medicinska skäl. Det kan till exempel handla om att personen drabbats av blindhet eller blivit dement.
Förhindra brott
Lagstiftningen är till för att personer som inte är lämpliga att inneha vapen inte ska kunna skada sig själva eller någon annan med skjutvapen, berättar Carina Vangstad som är jurist och sakansvarig för vapenfrågor på Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Hon anser att läkare verkligen borde ta den nya lagen på allvar.
- Det är ju mycket viktigt, för det är ju ett sätt att förhindra att brott begås, säger hon.
I de fyra till fem fallen under sista halvåret 2006 då läkare i Östergötland inte anmält patienter som olämpliga vapeninnehavare trots att de borde ha gjort det har polisen i Östergötland ändå fått reda på det via anhöriga eller på annat sätt.
- Sannolikt är det så att det finns betydligt fler fall än de som anmäls, säger Josef Zacharias, polisintendent på östgötapolisens vapenavdelning.
Den nya vapenlagstiftningen har inte inneburit att polisen fått ta emot fler anmälningar där läkare angett att patienten lidit av medicinska åkommor som gör denne olämplig att inneha vapen.
- Men det kanske är för tidigt, säger Josef Zacharias. Den nya lagen har ju inte gällt alltför länge.
Fler anmälningar
Trots allt har läkares anmälningar om olämpliga vapeninnehavare i Östergötland blivit fler de senaste åren. Sista halvåret 2006 fick polisen ta emot 37 sådana anmälningar. För motsvarande period under 2005 fick man 19 anmälningar, medan man under samma period 2004 bara fick fem anmälningar.
Orsaken till att anmälningarna ökade så kraftigt mellan 2004 och 2005 beror på att polisen i Östergötland gick ut med information om läkares skyldighet att anmäla patienter som var olämpliga som vapeninnehavare. Josef Zacharias säger att det kanske skulle behövas en ny informationskampanj för att informera läkarna om att en person enligt den nya lagen kan vara olämplig vapenägare även av medicinska skäl och inte bara på grund av psykiska besvär. Han anser att läkare är betydligt bättre på att anmäla när en person inte är lämplig att köra bil.
- Det är ganska naturligt att anmäla när en person är olämplig i körkortshänseende, men när det gäller vapen tänker man inte på att folk är olämpliga som vapeninnehavare.
Orimlig lag
Stig-Eric Åström, ordförande i Östergötlands läkarförening, tycker att den nya lagstiftningen är orimlig.
- Det blir många anmälningar om man ska anmäla alla som kommer in på akuten som är dementa, säger han. Då får polisen att göra. Vi läkare ska ju inte ha någon polisiär funktion, patienterna ska ju ha förtroende för oss.
Han säger att det borde finnas bättre vägar att gå, att till exempel anhöriga istället borde ta ett större ansvar när de ser att en närstående inte längre borde inneha vapen. En annat sätt vore att polisen regelbundet kontrollerar vapenägare över en viss ålder om de är lämpliga att äga vapen. Det är ju också polisen som har registren över folk som har vapen.
Stig-Eric Åström tycker inte att det går att jämföra läkares skyldighet att anmäla olämpliga körkortsinnehavare med att anmäla folk som är olämpliga att äga vapen.
- Om dementa ger sig ut i trafiken innebär de en potentiell livsfara, säger han. Det är ju betydligt mer förekommande att folk har körkort än vapen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!