Östgötakommunerna bildar regionförbund
NORRKÖPINGKultur, kollektivtrafik, vägar och järnvägar. Utveckling av näringsliv, skärgård och landsbygd. Utbildning och kompetensutveckling. Det här är något av vad det nya Regionförbundet Östsam kan tänkas syssla med. På måndagen enades de sju stora partierna i Östergötland om att bilda det nya regionförbundet.
- Linköping/Norrköping är den fjärde storstadsregionen. Det som är bra för de största städerna är bra även för resten av regionen.
- Kan vi uppträda gemensamt så kan vi också stärka våra intressen gentemot andra regioner.
<b>Rörande enighet</b>
De sju partierna presenterade projektet i rörande enighet i Herrbeta igår.
Så harmoniskt att moderaterna ordförande Jan Owe-Larsson såg sig föranlåten att betona att det förvisso finns olika meningar även om detta.
- Vi ser gärna att det här ger ökade möjligheter att sänka skatten i kommunerna, sa han.
Moderaterna är också klart uttalat emot direktvalda länsparlament, socialdemokraterna säger nja och övriga är för.
Jan Owe-Larsson och socialdemokraternas distriktsordförande Berndt Sköldestig var i alla fall eniga om att medvetandet ökat betydligt bland länets kommuner om betydelsen av samarbete.
Förbundets uppgift är att ta till vara kommunernas gemensamma intressen och utveckla regionen Östergötland. Förbundet är en fortsättning på Östsam, den ideella förening som idag är ett forum för det kommunala samarbetet i länet.
<b>Inget direktval</b>
Något direktvalt länsparlament blir det inte, i varje fall inte nu. Regionerna Skåne och Västra Götaland har visserligen direktvalda parlament men det är resultatet av speciell lagstiftning. Där handlar det dessutom om sammanslagning av flera landsting.
I Östergötland blir landstinget kvar, om än med något färre arbetsuppgifter, huvudsakligen vård, som redan nu omfattar 95 procent av landstinget.
<b> 55 i fullmäktige</b>
Regionförbundet ska ledas av ett fullmäktige med 55 personer som i sin tur utses av kommuner och landsting. De utses inom eller utom respektive fullmäktigeförsamlingar. Den politiska sammansättningen styrs av resultatet i landstingsvalet.
Landstinget ska utse 18 ledamöter med ersättare. Linköping och Norrköping utser vardera 6+6, Motala, Mjölby och Finspång utser vardera 3 ledamöter med ersättare, övriga kommuner vardera 2 ledamöter med ersättare.
Några nya pengar ska inte tillföras, i varje fall inte via skatten. Det är medlemmarna i förbundet som får finansiera det nya förbundet. I princip genom en avgift i förhållande till invånarantalet.
- Däremot kan speciella projekt finansieras på annat sätt, påpekar Bo Pettersson.
Det är inte givet att Ydre ska vara med och betala för Symfoniorkestern i Norrköping.
Ett tämligen givet område för det nya regionförbundet är kollektivtrafiken.
Det är också troligt att man tar över vissa uppgifter från länsstyrelsen såsom regional utveckling och prioritering av olika infrastruktursatsningar (bland annat vilka vägbyggen som ska komma först).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!