Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östersjön hade ingen glädje av Per

Stormen Per kunde inte hjälpa Östersjön. Inte heller någon annan höst- eller vinterstorm har syresatt Östersjöns vatten nämnvärt.
- Per fick kämpa i uppförsbacke, säger oceanografen Pia Andersson på SMHI. Det var redan så mycket vatten i Östersjön att det syrerika vattnet från Kattegatt inte trängde tillräckligt långt in.

SMHI:s forskningsfartyg Argos. Foto: Scanpix

SMHI:s forskningsfartyg Argos. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2007-01-26 06:00
SMHI:s forskningsfartyg Argos gick från Göteborg ut i ett skvalpigt Kattegatt och vidare in i Östersjön den 15 januari, dagen efter stormen Per. Det var en rutinmässig veckolång expedition för att mäta bl a syrehalten i vattnet.
Förhoppningarna var goda efter en rad höst- och vinterstormar. Men tyvärr, syrehalten i Östersjön har inte förbättrats nämnvärt, trots ganska stora inflöden av vatten under hösten.
- Då var syrehalten i vattnet i Kattegatt inte så bra, berättar Pia Andersson. Dessutom var det ganska varmt.
Ju kallare vattnet är desto mer syre kan det innehålla. Dessutom bör vattnet vara salt för att vara tungt nog att tränga långt in i Östersjön. Under hösten var det varken salt eller kallt nog för att förbättra Östersjöns vattenkvalitet.
- Det låg mest och skvalpade fram och tillbaka, säger Pia Andersson.
När så stormen Per drog fram den 14 januari var vattenståndet i Östersjön så högt så att det då ganska syrerika vattnet från Kattegatt inte kom särskilt långt. Inflödet av vatten varade inte heller så länge att det kunde bli något större utbyte av vatten.
- Det vände ganska snabbt ut igen och fick ingen större bestående effekt, säger Pia Andersson.
Inget av inflödena under hösten eller nu i januari räknas heller som riktigt stora inflöden. För att räknas som stort bör det överskrida 100 kubikkilometer vatten och det har inget av inflödena gjort. Senaste vi hade ett riktigt stort inflöde var i början av 2003, då mellan 120 och 160 kubikkilometer syrerikt vatten strömmade in i Östersjön.
Forskningsfartyget Argos gör en ny expedition från Göteborg under vecka 8.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om