Östergötland i botten
NORRKÖPINGÖstergötland ligger i botten när det gäller nyföretagande.- Vi är på samma nivå som Norrlands inland, omtalar Anita Hull, vd för NyföretagarCentrum i Norrköping.Nu ska det bli ändring. Börje ska föra upp länet på topplistan för nyföretagande.
Anita Hull, vd för företagarcentrum i Norrköping, berättar om börje, en kampanj för nyföretagande i Östergötland. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
Börje är ingen man i det här sammanhanget utan östgötska för börja.
Kampanjveckor är vecka 39 och 40 samt 45 och 46. Under de två senare veckan blir temat "har du börje än?"
Nyföretagandet sjunker i hela Sverige och ligger till och med maj på en minskning på 18 procent.
<b>Djupdykning</b>
Östgötska NyföretagarCentrum låg på bra siffror till och med mars.
- Sedan har det skett en djupdykning och vi ligger nu -18,4 procent jämfört med förra året, säger Hull. Egentligen är det bara i de tre storstäderna det går att tala om entreprenörskap i något större omfattning. 80 procent av nyföretagandet sker där. Jämfört med Europa i övrigt sackar Sverige efter.
- Östergötland borde ha alla förutsättningar för ett rikt nyföretagande. Vi har inte kunnat klarlägga varför vi är så dåliga. Kanske har folk idéer men vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp. Med hjälp av börje vill vi marknadsföra det omfattande nätverk som hjälper nyföretagare i starten.
<b>Börje ska ändra</b>
Börje kommer att synas i annonser, radioreklam, flygblad och en hemsida som ska heta www.borje.nu.
I Norrköping öppnar börje eget kontor på Arbetsförmedlingen.
29 september har utsetts till börje-dagen. En mässa ordnas i Värmekyrkan. 40 monterplatser finns och redan är 24 fyllda. Utställarna kan bidra till att nya företag startar.
Mässan blir under Kulturnatten och en samverkan sker. Inslag från den kommande natten visas i Värmekyrkan. Samma personer som gjorde Table Manners till EU-mötet gör en installation som visas i Värmekyrkan under mässan.
<b>Inspiration</b>
Under den här perioden pågår Polendagar i Norrköping och företag från Polen presenterar sig. En viss samordning sker mellan Polendagarna och börjemässan.
3 oktober blir en inspirationsträff då nyföretagare berättar om varför de startat. På plats finns också experter som svarar på frågor, från exempelvis skattemyndigheten om moms och någon som kan marknadsföring.
- Marknadsföring och skattefrågor brukar vara två svåra saker för många nyföretagare, berättar Anita Hull.
<b>Nyföretagaren</b>
Sedan NyföretagarCentrum startade i Norrköping för nio år sedan har 800 företag fått hjälp att komma igång. 90 procent av företagen har överlevt efter tre år. Varje nytt företag anställer genomsnittligt 2,4 personer. Det betyder att 1 800 personer fått arbete i nya företag under 90-talet.
Dagens nyföretagare i Norrköping är 32 år. Lika många män som kvinnor startar nytt.
Anita Hull arbetade med företagsetablering även på 80-talet. Då var nyföretagaren man och 42 år.
- Från 1999 märker vi också klart en ny tendens. Företagare tar anställning i ett större företag de jobbar för. Egna företaget vilar. Efter en tid kan företagaren återgå till egna företaget. Det är en vandring in och ut mellan anställning och eget företagande.