Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland förr via nätet

Nu kan du kolla på datorn hur det såg ut i Norrköping förr. Eller i Ydre, Boxholm, Åtvid eller vad du nu är intresserad av. Filmerna finner man på en ny länk under webadressen kulturarvostergotland.

Det är hit du ska gå för att hitta just den film du är intresserad av.

Det är hit du ska gå för att hitta just den film du är intresserad av.

Foto:

Norrköping2005-12-17 06:00
Det första vi får se - just nu - är Gustav V:s besök i Söderköping, en film som togs 28 juni 1913 och är den äldsta filmen. Man kommer i stämning direkt. Ändå är det än så länge smakprov som ges, man får en snutt på en halv till en minut av vad som finns.
Det östgötska kulturarv som nu finns att se resultatet av, är en räddning av filmer spridda på gårdar, företag, hem, hos föreningar, i olika arkiv och i alla olika grader av förfall.
Genom att i första hand samla in filmer har en stor del av vår historia räddats från glömskan. Många av de som kan berätta har hunnit avlida eller är mycket gamla. Texter saknas ännu till många filmer.

"Hyfsad uppkoppling"
En länsgrupp som består av Anders Karlin på Norrköpings stadsmuseum, Björn Dahlström KulturArkiv i Söderköping och Dan Malmsten, Länsmuseet, har nu kommit så långt att den som har "en hyfsad uppkoppling mot nätet" kan gå in och titta.
För andra kommer det framöver att visas filmer vid olika tillfällen, eller kan man gå till sitt bibliotek.
Det har i första hand handlat om att ta vara på det som finns, efter det kommer räddandet av vissa filmer som varit skadade på olika sätt, till sist ordnandet. Men det är ett arbete som har påbörjats och kommer att växa.
- Vi får hela tiden nya kontakter när folk hör talas om det här, säger Dan Malmsten. Vi kommer att få fler och fler filmer att ta vara på. På industrier till exempel, där finns ofta massor av material från förr, man har haft undervisningsfilm eller visningsfilm.
I bakgrunden finns en statlig verksamhet i Grängesberg där filmer och bilder scannas in för att undgå förgängelsen.Detta filmcentrum har dock en kolossal arbetsbelastning och kan bara utnyttjas delvis. Här får man använda digital teknik.
Än så länge finns 28 filmer ute, men det kommer fler hela tiden. Det är "guldkornen" ur dem vi kan se på nätet. 120 filmer finns att jobba med för länsgruppen, mer än lika många till finns i Stadsarkivet och de ska också kunna läggas ut på nätet.

Alla sorter
- Det är alla sorter, säger Anders Karlin. Privata filmer från fester och högtidsdagar, det är reklam, information, årskrönikor, byggen, vi ser en film från gamla Saltängsgatan på 40-talet där vi inte kan orientera oss ännu, vi behöver få veta mer om allting.
Gatukontoret har gjort många dokumentärer om till exempel rivningar, mycket pedagogiskt och bra. Men vi tar emot mer material hela tiden, det finns skitmycket kvar därute!
Det har visat sig vara en väldig attraktion i materialet, folk vill se filmerna för att se om de känner igen sig eller hittar nån som kan vara släkt.
Något för föreningsSläktforskaremötet eller kanske som studiematerial. För historieforskarna och för släktforskarna. Det första som ges är en kommunal förteckning. Allt finns i hela sin längd på Länsmuseet, men i varje filmsnutt står var man kan hitta resten.
Tolv av länets kommuner har redan några filmer klara - endast Boxholm är ännu utan någon film.
Bara att sätta igång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om