Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oskyldigt virus för äldre barn blir farligt för de allra minsta

Det som för storasyster eller storebror ter sig som en helt vanlig förkylning ger en astmaliknande allvarlig infektion på de mindre barnen. Just nu härjar den årliga och smittsamma bebissnuvan, men i Norrköping är det lugnt.

NORRKÖPING2004-02-20 06:00
En vanlig förkylning hos äldre syskon kan vara mycket farligare för ett nyfött barn. RS-virus eller bebissnuvan som det också kallas är ett virus som på små barn blir mycket aggressivare. Allvarlig infektion på luftvägarna med mycket slem och astmaliknande symtom gör att de flesta behöver sjukhusvård.
- Men det är ingen livshotande infektion för annars friska barn. Värre är det för bebisar med någon kronisk sjukdom som till exempel hjärtfel eller de som födds för tidigt, de måste vi förbehandla, berättar Leif Strömberg, överläkare på barnkliniken i Norrköping.
Varje år drabbas 35 000 barn och spädbarn av bebissnuvan som har två förlopp. 1956 upptäcktes viruset på en schimpans och 24 år senare var det ett stort utbrott där flera barn dog på grund av viruset. Men den faran föreligger inte längre lugnar Leif Strömberg. De barn som viruset är som farligast för, de som tidigare är nedsatta fysiskt, ges idag förbehandling. Just nu härjar en av två årliga toppar men i Norrköping har man hittills bara haft ett spädbarn inlagt för RS-virus. En 11 dagar gammal bebis fick smittan på den klassiska vägen, av ett äldre syskon.


Bekymmersamt
- De senaste åren har Norrköping inte haft så svåra RS-infektioner. Det bekymmersamma med detta virus är istället att det inte finns någon riktigt bra behandling. Det finns ett nytt preparat som gör att förloppet inte blir lika dramatiskt och går över fortare, berättar Leif Strömberg.
Idag får de barn som drabbats av viruset syrgasbehandling, en behandling liknande den som astmapatienter får. Och särskilt viktigt är att de isoleras från andra barn som inte smittats.
- Men man kan inte förebygga smitta. Så gott som alla lite större barn smittas av RS-viruset men det viktiga är att de nyfödda och de mindre barnen inte träffar förkylda barn. Det som ter sig som en oskyldig förkylning för de äldre blir mycket jobbigt för de små.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!