Oskuldsingreppen sker även i Östergötland
En av klinikerna som utför de så kallade oskuldsingreppen finns i Östergötland. - Jag gör det för att hjälpa flickor som hotats till livet, säger läkaren som utför ingreppen i länet.
Foto: Scanpix/arkiv
Landstinget i Östergötland har fattat beslut om att inte genomföra dessa ingrepp i den offentliga vården. Däremot förekommer den på en privatklinik i länet. Patienten betalar bara 250 kronor som vid ett vanligt patientbesök hos en specialistläkare. Resten av kostnaden för ingreppet betalas alltså med skattepengar. Det har varit en allmän diskussion mellan klinikerna i Östergötland, innan det beslutades att man inte skulle utföra ingreppen i offentliga vården. - Det var för ungefär fem år sedan som det bestämdes att vi skulle sluta med ingreppen. Nu finns det en privatläkare som gör dem. Man var lite fundersam över hur man skulle förhålla sig till problematiken, säger Carl Magnus Ekström, överläkare på kvinnokliniken i Norrköping. "Komplicerat"
Det är kvinnor från länder och kulturer där det finns ett utbrett hederstänkande som vill utföra ingreppen. Det kan i många fall handla om att de blivit våldtagna och sedan på något sätt måste "bevisa" sin oskuld på bröllopsnatten. Den läkare som utför ingreppen i Östergötland, vill på grund av känsligheten kring bakgrunden till ingreppen, inte gå ut med vare sig sitt namn eller vilken klinik i länet det handlar om. Läkaren påpekar många gånger hur komplicerat och känsligt det är, på grund av att det rör sig om hedersförtryck. - Man kan tycka vad man vill om det här. Men jag gör det för att hjälpa flickor som är hotade till livet. Ibland tror man inte att det är sant vad de kan utsättas för, men flera av de jag hjälpt har jag räddat livet på, säger läkaren. Kvinnojourerna
Enligt den läkare som utför ingreppen är det mest kvinnor som blir hänvisade från länets kvinnojourer, som ber om hjälp med att få mödomshinnan reparerad. Men det har även förekommit remisser från kvinnoklinikerna inom den offentliga vården. - Jag hjälper ungefär fyra eller fem personer på det här sättet varje år. Jag anser det viktigt att hjälpa de kvinnor som utsätts för hedersvåld. På kvinnojouren i Norrköping vill man inte kommentera den hjälp man ger kvinnorna som vill utföra ingreppen. De menar, likt läkaren, att det är känsligt och att det inte är något man skyltar med att förekommer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!