Ortopeden överlever - men i vilket skick?
Ortopedkliniken överlever. Fast riktigt i vilket skick, det kan idag ingen säga. - En reducering av kompetensen blir det. Men i varje fall ingen utarmning, säger klinikchefen Peter Rockborn. Den stora ortopedkliniken, med 140 medarbetare, drabbas hårdast av alla, när landstingets nedskärningar sätts i verket på Vrinnevisjukhuset.
Oroad. Ortopedläkaren Helene Andersson-Molina tycker frågetecknen är fler nu än innan politikerna lade fram sina förslag. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Trots allt räknar han med, att det blir kvar nog med kompetens för utbildningen av AT-läkare, en sak av stor betydelse för sjukhuset. Men säker kan han inte vara.
Det hela är nämligen inte avgjort med att landstingsledningen nu lagt sina förslag. En god del av det praktiska genomförandet blir nämligen en sak för de nya länsövergripande centrumledningarna, som ska ta de mer konkreta besluten om fördelningen mellan de tre sjukhusen i länet.
För Vrinneviortopeden handlar det dels om akutvården, dels om operationerna. I båda fallen har det blivit bättre än i ursprungsförslaget - som, å andra sidan, innebar rena massakerna på kliniken. Nu handlar det inte längre om massaker, ´bara´ om åderlåtning.
Ändrad protil
Största förändringen gäller, säger Peter Rockborn, akutdelen som ju i fortsättningen blir öppen enbart kontorstid vardagar. Och där svårare fall i fortsättningen ska till Linköping även dagtid.
- En klar förändring i profilen för det här sjukhuset, säger Rockborn. Kanske blir 30-40 procent av vår akuttid kvar.
De planerade operationerna skulle enligt de första förslagen helt över till Motala. Det där har dock ändrats under veckornas lopp, och nu ska Norrköping få behålla en del av dessa.
- Som ramarna är lagda ska vi ha över hälften kvar, och den nya centrumledningen ska ju hålla sig till ramarna. Jag kan bara hoppas att det blir betydligt över hälften, säger Rockborn.
En högspecialiserad verksamhet som däremot försvinner helt är ryggkirurgin, där har man hittills har gjort avancerade operationer.
Produktiv enhet
Överhuvud taget är det en högproducerande enhet, som nu skärs ner - enligt Rockborn den mest produktiva av alla ortopediska enheter i Östergötland under de senaste 5-10 åren. Den har 140 anställda, varav 20 läkare.
När det gäller akutdelen kan dock, trots att den enbart blir på kontorstid, som något positivt noteras att man i alla fall lär komma att täcka frakturer hos de äldre - höftledsbrott o dyl.
- De kommer till allra största delen in dagtid, säger Rockborn. Ofta upptäcks det när hemtjänsten kommer på morgonen, att någon ramlat i hemmet. Så det flesta kommer hit morgnar och förmiddagar.
I och med ortopedkliniken får behålla viss kompetens ska också, tror Rockborn, utbildningen av AT-läkare kunna klaras. Möjligen hörde också just den delen till det, som politikerna ville se till. Utan AT-läkare skulle sjukhuset knappast fungera, och AT-läkarna är också själva rekryteringsbasen.
- Med den akutkirurgi vi får, och med de planerade operationerna, har vi tillräckligt utbud för AT, säger Rockborn som då är mer oroad över det som följer på AT, nämligen specialistutbildningen. Där har Vrinnevisjukhuset idag en hög status, som man dock inte lär kunna behålla med neddragningarna. Det är också ett allvarligt avbräck för sjukhuset.
Övertalighet för hela länet?
Bemanningen kommer ofrånkomligen att minska, med hur mycket varken vill eller kan Peter Rockborn idag sia om. Frågan är också vad som kan lösas med sådant som omplaceringar och pensionsavgångar. En central fråga, ännu ej avgjord, är om s k övertalighet ska räknas över hela länet eller bara lasarettsvis.
Rockborn räknar med att centrumledningen nu behöver kanske 6 veckor på sig, Inte förrän i december lär det ha klarnat, hurpass stor (eller liten) den nya bantade organisationen blir.
Betydligt mer oroad än sin klinikchef är ortopedläkaren Helene Andersson-Molina, ledande i personalprotesterna mot nedskärningsplanerna.
Hon går själv specialistutbildning och befarar, att både den och AT-utbildningen hamnar i klar riskzon. De berörda läkarna kommer att tvingas till ett pendlande mellan sjukhusen, som gör att Vrinnevi mister mycket att den attraktivitet det idag har.
Fler frågetecken
- Själv tycker jag att frågetecknen nu snarare är fler än innan politikerna lade fram sina förslag i fredags. Det finns ju heller inga konsekvensbeskrivningar, inga analyser.
<b>+ Hur det blir för ortopedkliniken? Ja, det är ju det som man fortfarande inte vet.</b>
- Vad vi vet är att vi får en ny ledningsstruktur med elva nya centrumchefer. Politikerna slår sig för bröstet och säger, att det är de som kan ta obekväma beslut. Men det gör de ju inte, utan i slutändan bollar de ändå tillbaks frågorna till professionen i form av centrumledningarna.
- Så vi vet fortfarande inte vad som kommer ut av det här, och hur mycket planerad ortopedkirurgi som vi får. Efter det att det är klart med utbudsbegränsningar och en massa annat, säger Helene Andersson-Molina.