Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ortopeden: Det är en fråga om smärta

Att vänta med sjukhusvård vid benbrott är inget som Vrinnevisjukhusets ortopedchef Peter Rockborn normalt rekommenderar.  - Men I hennes fall rör det sig om en smärtfråga. Man måste inte åka direkt till sjukhus vid den typen av fraktur som jag tror hon hade.

NORRKÖPING2008-12-12 03:00
Det är skillnad på benbott och benbrott. En öppen fraktur, där det gått hål på huden, är det bråttom med, säger Peter Rockborn.- Det kan ju till exempel komma in bakterier och ställa till det, säger han.Sedan skiljer sjukvården också på högenergi- och lågenergifrakturer. I Lena Eks fall handlar det troligen om lågenergifraktur, tror Peter Rockborn. Det betyder att risken för mjukdelsskador är liten. Högenergifrakturer kan inträffa vid sportskador eller trafikolyckor.- Vi lågenergifrakturer är det inte så bråttom, om det inte går sönder en nerv eller ett blodkärl. Vid skador på nerven blir det känselbortfall och om ett större kärl går sönder så ser man det ganska omgående. I Lena Eks fall kan jag tänka mig att frakturen satt på nedre delen av underarmen. Sånt kan man vänta med i upp till en vecka. Därefter börjar skelettet läka och då blir det svårare att ställa det hela rätt, säger Rockborn.55 minuter imponerar
Det mest akuta vid Lena Eks benbrott tror han var smärtan.- Det gjorde nog rejält ont. När man tagit hand om en fraktur och gipsat den minskar ju smärtan, säger han.- Ja, så skulle vi också vilja ha det. Vi kanske ska åka på studiebesök, säger Peter Rockborn.Han medger att väntetiderna på akuten i Norrköping är för långa.- Vi måste förbättra väntetiderna. Vi håller nu på med 1-3-projektet. Det betyder att målet är att bli bedömd inom en timme och lämna akuten inom tre timmar. Vi är ju inte framme där än, men siffrorna visar att vi är på rätt väg, säger Peter Rockborn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om