Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Örtagård flyttade inomhus

SÖDERKÖPING
- Här finns å göre!
Den minnesvärda repliken fällde Astrid Hagneryd, när hon 1989 som en av pionjärerna började röja i den vildvuxna trädgård nära Skönbergagatan, som så småningom förvandlades till en örtagård i centrala Söderköping.
En örtagård som nu visas upp i utställningen "Lust och fägring i Örtagård" på Stinsen, där det var vernissage i lördags inför ett 100-tal besökare.

I lördags invigdes utställningen om Söderköpings örtagård på Stinsen. Fem unga flickor visade upp en provkarta av de växter som finns på örtagården, från vänster Malin Holmberg, Jenny Stockberg, Frida och Lillan Fahlstedt samt Sally Kalered.
FOTO: PETTER ANDERSSON

I lördags invigdes utställningen om Söderköpings örtagård på Stinsen. Fem unga flickor visade upp en provkarta av de växter som finns på örtagården, från vänster Malin Holmberg, Jenny Stockberg, Frida och Lillan Fahlstedt samt Sally Kalered. FOTO: PETTER ANDERSSON

Foto:

Norrköping2002-02-25 00:00
Astrid var där och berättade om de bilder och växter som finns med på utställningen, för övrigt den första utställning som arrangerats om och av Örtagårdsföreningen under de 13 år man funnits till.
Det är kvartetten Susanne Hertz, Carina Jonasson, Gun Olsson och Brita Torstensson som arbetat fram utställningen.
- Den har flera syften, menar ordföranden Margareta Zackrisson. Bland annat vill vi marknadsföra vår förening och visa upp verksamheten för Söderköpingsborna och förhoppningsvis få fler, helst aktiva medlemmar.

<b>Arbetsmyror</b>
- Vi har idag cirka 250 medlemmar varav ett 10-tal är våra riktiga "arbetsmyror", det vill säga de som lägger ner mycket tid på arbetet i örtagården och som dessutom är mycket kunniga om våra växter.
- Dessutom har vi ytterligare ett 30-tal som är aktiva vid vissa tillfällen, exempelvis vid vår traditionella Örtagårdsdag, då vi har buketttävling och säljer nygräddade våfflor. En dag som i år blir söndagen den 21 juli.
Någon nyhet i år för föreningen?
- Ja, vi har intern nyhet, nämligen att vi ska dela upp örtagården i bitar, som sedan olika mindre medlemsgrupper får ansvar för. På så vis delar vi upp ansvaret på flera händer än tidigare.
Kommunalrådet Barbro Tjernström (m) invigde utställningen och passade även på att bli medlem i föreningen.

<b>Kämpade för örtagården</b>
- Jag var faktiskt en av sju kvinnor som var med och kämpade för Örtagårdsföreningens grundande på den trädgårds-tomt man har idag och där andra - manliga - politiska viljor ville bygga parhus.
- Men vi sju kvinnor från olika politiska partier vann striden och idag tror jag alla är glada åt den oas vi har mitt i centrala Söderköping.
- Den är en lisa för själen, en andhämtningspunkt och en härlig plats att gå till, inte minst för de som inte har en egen trädgård.
- Jag är så oerhört glad för att örtagården finns till och så länge jag har något att säga till om ska jag kämpa för dess överlevnad och hoppas att de som kommer efter mig gör detsamma.
Björn Carlsson svarade för det musikaliska inslaget vid invigningen med sin nyckelharpa och spelade bland annat Idas sommarvisa, något som kändes avlägset med tanke på det snöslask som fanns utanför huset...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om