Oron växer efter terrorattentaten
Dagen efter terrorattackerna i Istanbul är oron stor bland Norrköpingsbor med släkt och vänner i Turkiet. - Vi har reagerat väldigt starkt och känner oss oroliga, säger Doan Yavasca, ordförande i Norrköpings turkiska ungdoms- och kulturförening.
Istanbul i förrgår - terrorn slår till och minst 27 människor dör. FOTO: SCANPIX
Foto:
I det bombdrabbade området Taxim har han ofta strövat omkring. Omar är syrian, har bott i Istanbul i tolv år och var helt nyligen där på besök.
- När jag var där var det lugnt och fint i Taxim, berättar Omar. Alla jag känner är förvånade och chockade.
- Jag har kontakt med många där nere och alla vill fly från Istanbul. Jag kommer aldrig att återvända dit, inte som läget är nu. Man vet aldrig vad som händer i morgon, säger han.
Även Doan Yavasca kommer från Turkiet, men från Izmir, Turkiets tredje största stad på västkusten mot Egeiska havet.
Följer nyheterna
Han följer nu intensivt nyhetssändningarna på TV tillsammans med andra i föreningen från föreningslokalen vid gamla lasarettet. Där finns närmare fyrtio olika turkiska kanaler som visar förödelsen efter bomattacken och rapporterar om alla gripanden efter dådet.
- Vi ses där varje dag och nu i helgen, när vi får mer ledig tid, kommer vi nog att samtala djupare om det som hänt, säger Doan. Jag vet ännu inte om någon i föreningen har släkt som skadats i terrorattacken.
Doan Yavasca talade med sin kusin på torsdagkvällen. Han arbetar som revisor och tvekade om han skulle våga gå ut på dagen.
- Jag hoppas att inget händer där, men det finns inga garantier.
- Men jag skulle inte tveka att åka till Turkiet, nu skärps nog kontrollen där. Terrorattacker kan nog ske var som helst och man är inte säker här heller, säger Doan.
De är fanatiska"
- Det är sorgligt att det händer under ramadan, den heliga månaden. Men det säger väl bara en del om att de som gjort det här inte har mycket i huvudet. De är totalt fanatiska, säger Doan. Jag hoppas att alla skyldiga grips snabbt.
Både Doan Yavasca och Omar är överens om att ett led i kampen mot terrorismen är att fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter i Turkiet, så att yttrandefriheten, organisationsrätten och minoriteters rättigheter stärks och tortyr bekämpas.
- Men det är ingen lätt uppgift att styra Turkiet, det är ett väldigt kosmopolitiskt land, med många olika grupper som ska samsas, säger Doan.
FOTNOT: Omar heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!