De unga är framtiden. Det är dem vi ska satsa på. Så brukar det låta från kommunens och polisens sida när det kommer till prioriteringar.
Igår berättade ex-kriminelle Jimmy Lenefjäll, som numera sitter i socialnämnden för Moderaterna, att ingen vill ta ansvar för det förebyggande arbetet bland de unga. "Inte förrän det är för sent".
Oro för kriminella gängLars Eriksson, utredare på polisens ungdomssektion håller med om att det förebyggande arbetet har fått stryka på foten, även inom polisen.
– De sex som jobbar med ungdomar ute på fältet kämpar på så gott de kan men de hinner inte, säger han.
En stor oro hos ungdomspoliserna är att unga ska gå med i kriminella gäng.
– Allt fler ungdomar som begår brott närmar sig de här gängen, menar Lars Eriksson.
Bra relationerHan har varit med sedan 2005 då närpolisen tog över ansvaret för polisens ungdomsverksamhet. Då var de 12-14 poliser som jobbade ute med ungdomarna.
– Vi byggde upp bra relationer. Många tog kontakt med oss när de fick problem, tipsade om grejer.
Dessutom har utredarna haft ett nära och bra samarbete med poliserna i yttre tjänst. Men de senaste två åren har polisarbetet förändrats. Idag är det bara sex personer som jobbar med ungdomar i yttre tjänst vilket är mer än en halvering sedan 2005. Och det gör att de inte alltid hinner jobba ute bland ungdomarna.
– Vi kan till exempel tvingas säga nej till att åka ut till en skola som har fått problem, säger Eriksson.
"Tappar varje dag"Enligt polisledningen ska alla verksamma poliser i yttre tjänst idag jobba mot ungdomarna (Se artikel nedan).
I ungdomsutredarens värld fungerar det dåligt. Efter omorganisationen för två år sedan har polisarbetet försämrats, anser han.
– Vi är oroliga och känner att vi tappar gentemot ungdomarna för varje dag som går och den där uppförsbacken blir bara brantare och brantare för oss att hämta hem, säger Lars Eriksson.
MopedstölderJust nu har Eriksson en hel del mopedstölder på sitt bord. Något som skjutit i höjden rejält den senaste tiden. Detta är, menar han, ett resultat av att poliserna inte längre har tid att vara ute bland ungdomarna.
– Förr var vi ute och kontrollerade trimmade mopeder på våren och hösten. Resultatet blev även färre mopedstölder.
Enligt Lars Eriksson är det en liten klick struliga ungdomar som står för en stor del av kriminaliteten i stan idag.
– Förra året hade vi till exempel några ungdomar som låg bakom ett tiotal ungdomsrån. Den här klicken växer hela tiden. Och ju större den blir desto svårare har vi att få bukt med brottsligheten.