När våldet finns precis runt husknuten. Eller flyttar in i din port. Då sprids oron och den omedelbara reaktionen blir att man vill flytta. Det har vi mötts av ofta den senaste tiden, när det inträffat sprängningar och skjutningar.
– Jo, vi håller på att kolla lite vad vi har för möjligheter. Men det verkar ju inte finnas några trygga områden i Norrköping längre, svarade en person på frågan om han funderade på att flytta efter sprängningen den 25 mars vid det så kallade "Korvenhuset" i Hageby.
– Efter det som hänt i natt letar vi efter nya lokaler. Det har hänt saker här tidigare. Vi är jätterädda, sa en kvinna efter den explosionsartade branden på Butgatan 1 april i år.
Efter skjutningen i Hageby natten till den 3 juni väcks samma känslor.
Vi kontaktade tre stora fastighetsbolag som verkar i Norrköping, Hyresbostäder, Victoriahem och Rikshem, för att höra om hur de jobbar med frågor om trygghet och om de möts av hyresgäster som vill flytta.
Roger Glemhorn, förvaltningschef på Hyresbostäder, känner igen sig i att det finns en oro bland hyresgästerna.
– Det finns väl några fall av hyresgäster som flyttar. Men ibland vet vi inte orsaken. Det finns dock en oro. Det är väl inte så konstigt. Jag kan bara själv tänka hur jag skulle reagera. Man blir rädd, orolig och vill bara bort ifrån platsen. Då, och förstås alltid, är det viktigt för oss att finnas på plats och fånga upp känslan av otrygghet. Vi jobbar väldigt mycket för att bostadsområdena ska bli tryggare, säger han
Linda Sund är områdeschef för Victoriahem i Norrköping. Hon möter också en ökad oro bland hyresgästerna. Men också engagemang. Men inte heller här märks det av en särskilt stor omflyttning.
– En del hyresgäster är mer oroliga än andra. En del säger "jag kan snart inte bo någonstans i staden". Vi får också många frågor: "Vart är staden på väg?", "vad ska behöva ske för att ett kommunen tar ett helhetsgrepp?", säger hon.
Magnus Olsson är fastighetschef hos Rikshem. Han har precis som sina kollegor mött människor som säger att de vill flytta. Men inte heller han kan säga att han märker av en stor avflyttning.
– Många reagerar instinktivt och säger direkt att man vill flytta. Men i realiteten är det kanske inte så lätt att bara flytta. Då måste vi se till att jobba med tryggheten i området, säger han.
Alla tre är överens om att våldet kräver att bostadsbolagen behöver jobba mer ute på plats för att skapa trygghet. Det handlar både om det akuta läget och om på längre sikt.
Vad gör ni?
– Det är allt möjligt. Från att ta bort otrygga platser till att se till att det är rent och snyggt i området. Mycket handlar om samarbete med de boende. Det är viktigt för oss att hyresgästerna känner att de kan vara med och påverka. Det skapar på sikt bostadsområden som människor känner sig tryggare i, säger Roger Glemhorn.
– Vi har regelbundna samverkansmöten med andra fastighetsägare, kommunen, myndigheter, polis, hyresgästföreningen där vi exempelvis har trivselvandringar med hyresgäster, säger Linda Sund.
Otrygghet är inget som man tar bort över en natt, menar Magnus Olsson.
– När våldshändelser inträffar behövs kanske en krisgrupp omedelbart. Vi har en ökad närvaro och stärker skalskyddet. Vi ser också till att det inte går att ta sig in i vissa utrymmen nattetid. På sikt handlar det om att samhället känns tryggare, säger han.