Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Oroande med ungas liberala drogattityd"

– Jag har knarkat och supit i minst 30 år och har provat det senaste skräpet, MDPV, också, inledde Rickard Söderholm som bjudit in till drogdebatt.

Fundersam. Lars Stjernkvist (S) funderar på om koalitionen ska breddas eller om man ska göra upp i enskilda sakfrågor.

Fundersam. Lars Stjernkvist (S) funderar på om koalitionen ska breddas eller om man ska göra upp i enskilda sakfrågor.

Foto: Emma-Sofia Olsson

NORRKÖPING2014-09-13 10:22

Politiker var på plats i Hedvigs kyrka för att diskutera narkotikasituationen i Norrköping, som den före detta missbrukaren Rickard Söderholm anser borde vara den viktigaste valfrågan, eftersom nätdroger, som MDPV, ökat rejält i stan på sistone.

Men Conny Dahl, biträdande operativ chef vid polisen i Östergötland som också var på plats, försökte tona ner larmrapporterna om att nätdroger ökat lavinartat.

Ökat eller inte. Alla var överens om att situationen är allvarlig och att något måste göras.

Kimmo Strand, föreståndare på Ria center, och Per Gawelund (V), ledamot i socialnämnden som också jobbar som sjuksköterska intygade att nätdroger är ett jätteproblem i Norrköping.

– Vi i vården vet fortfarande inte hur vi ska ta hand om dem.

Conny Dahl poängterade också att missbruket i stan inte är polisens uppdrag.

– Vi jobbar mot olagliga droger. Men missbruket är hela samhällets ansvar.

Och att alla måste hjälpas åt i drogkampen var panelen överens om. Roger Källs (S) ordförande i socialnämnden bekräftade att det är ett minst sagt svårt jobb.

– Det finns inget annat som vi lägger så mycket skattepangar på och som ger så dåligt utfall, sa Källs och berättade att endast 30 procent som får hjälp lyckas ta sig ur sitt missbruk.

Enligt riksdagsledamoten Anna-Lena Sörenson (S) är dagens missbruksvård undermålig trots att den kostar 17 miljarder om året.

– Vi måste titta mer på helheten och vi måste komma bort från att "man får skylla sig själv om man blir narkoman", sa Sörenson.

Även om det ofta pratas om nätdroger så är det fortfarande cannabis och amfetamin som oftast tas i beslag i Norrköping, enligt Conny Dahl.

– Cannabis är en av de allra farligaste drogerna som orsakar flest psykoser, påpekade riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) som också är läkare.

Han oroas över att dagens unga fått en liberalare attityd till droger som flera i paneldebatten tyckte borde brytas.

Förutom vården av missbrukare så lyftes frågan om hur man stoppar inflödet av nätdrogerna.

– Vi borde till exempel kunna aktivera postpersonal att anmäla om de ser att samma personer kommer och hämtar ut paket från Kina, sa riksdagsledamoten Andreas Norlén (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om