Det säger Marie Morell (M), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen.
Regionstyrelsen behandlade på tisdagen delårsrapporten för perioden maj-juni. Även en muntlig redovisning har gjorts av juli månad. Båda rapporterna visar, enligt oppositionen, på en fortsatt oroväckande hög kostnadsutveckling för den sjukvårdande verksamheten.
Trenden visar, enligt oppositionen, att de sjukvårdande enheterna går mot ett underskott på minus 250 miljoner kronor för 2015. Det tillsammans med en just nu osäker utveckling på den finansiella marknaden gör att även regionens totala ekonomiska läge känns instabilt.
– Vi har i flera protokollsanteckningar påtalat att vi inte kan se någon större effekt av det åtgärdspaket som majoriteten tagit fram, säger Marie Morell (M) oppositionsråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen. Vi ser även att antalet anställda fortsätter att öka och att produktiviteten minskar.
– Vi har aldrig varit så många anställda samtidigt som det finns en personalbrist. Matchningen fungerar helt enkelt inte, säger Marie Morell som anser att det är något man måste se över.
Oppositionen är också bekymrad över att tillgängligheten inom primärvården minskar.
– Det är oroande då den utgör första linjens sjukvård, säger Anders Eksmo (KD) ledamot i regionstyrelsen.
Marie Morell nämner till exempel vårdcentralen Östertull som tvingades stänga i somras på grund av personalbrist. Och när tillgängligheten försämras i primärvården blir det belastningar på fel ställen i vården.
Vad ska man göra då, tycker ni?
– Se till att inte anställa i onödan, att schemaläggningen görs på rätt sätt.
Så här skrev gruppledarna för koalition för region Östergötland i en debattartikel i april i år.
– Ekonomin i landstinget/regionen är som vanligt både ljus och mörk. På totalen lämnar 2014 ett överskott nära miljarden och för första gången ser vi nu ett positivt eget kapital växa fram. Samtidigt går våra sjukvårdande verksamheter med stora underskott. Detta skapar oro för framtiden och behöver få en långsiktigt hållbar lösning.