Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våldsvågen bland barn och unga får kostnaderna att rusa

På torsdagskvällen 24 oktober sköts en ung man på Klockgjutaregatan i Norrköping.
Han opererades akut på natten. Polisen grep senare en misstänkt gärningsman; enligt uppgift en pojke i 14-årsåldern som överlämnats till socialtjänsten.
– Många barn sitter häktade nu, säger Monica Holtstad.

Placeringarna för barn och unga rusar

Foto: Widar Andersson

Norrköping2024-10-25 16:00
undefined
Monica Holtstad är socialnämndens ordförande i Norrköping. Hon är stolt över hur bra socialkontoret fungerar; mitt i våldsvågens alla prövningar och eländen.

På fredagsmorgonen kunde Holtstad (L) som är socialnämndens ordförande konstatera att den nya skjutningen - utöver lidande, rädsla och annat elände - även kommer att rendera nya utgifter för Norrköpings skattebetalare. Monica Holtstad deltog på en sedan tidigare utlyst pressträff med de övriga två gruppledarna i Borgerlig samverkan som tillsammans med SD: s kommunalråd Christopher Jarnvall styr kommunen.

Sophia Jarl (M) är kommunstyrelsens ordförande. Hon berättade att kommunens ekonomi utvecklats mer positivt än vad prognoserna sa i juni. Underskottet då har vänts till ett överskott nu på 60 miljoner kronor. I sin nya tilläggsbudget ger Jarl och hennes majoritet 50 miljoner kronor av överskottet till socialnämnden där våldsvågen innebär att kostnaderna för placeringar av barn och unga fullkomligt har exploderat.

– Jämfört med 2023 har kostnaderna för placeringar på HVB-hem och på statliga institutioner ökat med drygt 40 miljoner kronor. 2024 räknar vi med att betala 130 miljoner kronor för placeringar av barn och unga. Och med tanke på hur många barn och unga som just nu sitter häktade misstänkta för grova brott i Norrköping så vet vi att våra utgifter inte kommer att minska, i vart fall inte på kort sikt, säger Monica Holtstad.

undefined
I Norrköpings kommun sitter många unga häktade.

Hon berättade också att de så kallade "orosanmälningarna" om barn och unga som kommer in från allmänheten, skolan, polisen och andra håll har skjutit i höjden. 2019 fick kommunen ta emot 4273 orosanmälningar. När året 2024 snart summeras räknar Holtstad med att cirka 6600 anmälningar om oro över barn och unga har kommit in till socialkontoret.

– Ungefär en fjärdedel av orosanmälningarna brukar leda till insatser av något slag. Vilket betyder att arbetsbördan stadigt ökar för våra medarbetare på socialkontoret. Och hade vi inte haft ett så fantastiskt bra socialkontor som har lätt att rekrytera nya och kompetenta medarbetare så hade vårt läge varit mycket, mycket värre, säger Monica Holtstad. 

Hon är glad att ekonomin går bättre så att socialnämnden kan få ett tillskott vilket gör att man inte behöver skära ner på det förebyggande arbetet för att ha råd med alla dyra placeringar.

– Men annars finns inte mycket positivt i samhället just nu, säger Monica Holtstad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!