Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oro och ilska i djurparken

Ovissheten bland personalen är stor på Kolmårdens djurpark efter nyheten att en försäljning till utländska ägare kan vara på väg.
En oro finns för oseriösa utländska bolag. Och en ilska över att investeringar förhalas.

På väg att bli utlandsägt? Djurparkens ägare bekräftar att det finns en handfull utländska intressenter som är kan tänka sig att köpa hela eller delar av bolaget. Försäljningsryktena oroar nu djurparkens personal som är rädda för att oseriösa utländska bolag ska ta över.
Foto: Andreas Skogh/arkiv

På väg att bli utlandsägt? Djurparkens ägare bekräftar att det finns en handfull utländska intressenter som är kan tänka sig att köpa hela eller delar av bolaget. Försäljningsryktena oroar nu djurparkens personal som är rädda för att oseriösa utländska bolag ska ta över. Foto: Andreas Skogh/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-06-03 06:00
Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet, Sommarland i Skara och Gröna Lund ägs av Parks & Resorts Scandinavia. De är Sveriges största nöjesattraktioner och hade förra året 1,8 miljoner besökare, varav Kolmårdens djurpark står för knappt en halv miljon.
Igår bekräftade företaget att en handfull utländska intressenter vill köpa hela eller delar av bolaget.
Enligt Aftonbladet pågår nu en hemlig kamp bland ägarna. Några vill sälja, medan andra är emot. För att driva igenom en försäljning måste 75 procent av aktieägarna godkänna det.
En anonym källa uppger till tidningen att det pågår budgivning. Framför allt spanska Parque Reuinidos pekas ut som intresserad köpare.

"Tagna på sängen"
Magnus Nilsson, vd för Kolmårdens djurpark, reagerade igår med förvåning.
- Jag är inte insatt i det och känner inte till det. Det är klart att man ställer sig frågande när man sett nyheten på löpsedlarna på morgonen. Alla är tagna på sängen.

<B>+ Hur påverkas ni av diskussionerna om en försäljning?</B>
- Vi vet ju inte ens att det verkligen pågår diskussioner. Det påverkar oss inte i vårt dagliga arbete, det fortsätter alldeles lysande, säger Magnus Nilsson.
Igår lade företaget Parks & Resorts locket på. Varken företagets vd, styrelseordförande eller den representant för ägarna som Folkbladet hade kontakt med ville bekräfta om man överväger en försäljning.
- Någon försäljning har inte behandlats hos oss. Men vår ordförande får nu kontakta ägarna för att undersöka om det finns någon ägargruppering som vill positionera sig, säger Jens Petter Stenseth, vd på Parks & Resorts.
- Det går inte närmare att kommentera saken eftersom inget beslut om att sälja har fattats, säger Göran Lundqvist, styrelseordförande.

Mycket rykten
Rickard Andersson, djurvårdare på Kolmårdens djurpark och facklig representant för Kommunal, berättar att många försäljningsrykten en tid oroat personalen.
- Det finns förstås både oseriösa och seriösa utländska bolag. Men vi vet inte så mycket om det. Det går så mycket rykten.
Rickard Andersson är kritisk till djurparkens utveckling. Han tycker att man släppt kärnverksamheten till förmån för annat.
- Nu säljer man mer glass och souvenirer än vad man visar djur. Och chefsorganisationen har man byggt ut väl mycket, tycker vi på golvet.

Mer kunnigt folk
- Det vi behöver är mer kunnigt folk till kärnverksamheten. Men det satsas för lite på vidareutbildning. När man får tillfälle till det, då får vi ingen ersättare på jobbet.
Men vd Jens Petter Stenseth säger att i stort sett hela vinsten återinvesteras varje år. Vinsten begränsas till som mest 25 procent. Han anser också att det är helt nödvändigt med investeringar som t ex "Wild Camp" för att få gästerna att stanna längre.
- Kolmårdens djurpark är på topp fem i Europa, sett till läget och utveckling. Men det är klart att det krävs investeringar. Vi diskuterar nu vilka investeringar som är nödvändiga på kort och lång sikt, säger han.
Rickard Andersson anser också att lönerörelser och investeringar förhalats under senare tid.
- Konsulter har kommit hit och konstaterat att det är ett uppdämt behov av renovering, men sedan har vi inte hört mer.
- Det är misär på en del håll. Gamla lokaler överallt och mekaniseringen är inte vad den borde vara. Det är omodernt. Sådana saker känns jobbiga.
Djurparken arrenderar lokalerna av Norrköpings kommun, och det kommunala bolaget Djurparksfastigheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om